Pleaca sau nu Ion Iliescu din PSD? Este problema principala care macina in aceste zile viata interna a principalului partid de opozitie. Apropiatii fostului sef al statului nu exclud insa plecarea acestuia din PSD.

Dupa Consiliul National de saptamana trecuta, cand Ion Iliescu spunea ca reflecteaza asupra calitatii de membru al PSD, vicepresedintele Ioan Mircea Pascu este primul apropiat al acestuia care vorbeste despre o posibila plecare a fostului sef al statului din partid si despre infiintarea de catre acesta a unei noi formatiuni.

Intr-un interviu acordat, marti, la BBC, Pascu a declarat ca "s-ar putea ajunge la o astfel de situatie", dar, personal, nu stie, la acest moment, daca il va urma pe Iliescu. Intrebat daca o sa il refuze pe fostul sef al statului in cazul in care acesta il cheama la lupta, Pascu a evitat un raspuns transant. "Nu stiu. Nu pot sa spun de acum.

(...) Nu pot sa va spun ce voi face, daca se va ajunge la un asemenea moment sau daca sunt sigur ca se va ajunge la o asemenea situatie. S-ar putea sa se ajunga.

Nu stiu ce voi face in momentul acela, insa, in orice caz, am un simtamant ca intr-un fel sau altul lucrurile au evoluat de asa natura, incat, practic, eu m-am departat de centrul politicii, am ajuns intr-o zona in care imi pot permite sa vad si ce este peste gard si vreau sa va spun ca ce vad peste gard este destul de atractiv", a spus Pascu.

Totusi, in cazul unei demisii a lui Iliescu, el crede ca PSD "va trebui sa-si continue drumul social-democrat si sa convinga si pe sustinatorii PD-ului, dar si pe sustinatorii noii formatiuni politice ca el reprezinta cu adevarat social-democratia romana."

PUTERE. Pe de alta parte, Pascu a aratat ca fostul sef al statului nu a revenit in PSD pentru functii, ca Iliescu este "o institutie in sine insusi" si crede ca, in aceste momente, i se face "o mare nedreptate".

"Aceasta nedreptate este ca domnia sa este portretizat ca o persoana ahtiata de putere, care a vrut cu orice pret sa vina in partid si iata ca in momentul de fata nu a reusit acest lucru si atat de rau l-a inveninat aceasta chestiune incat s-a imbolnavit", a aratat Pascu, el fiind singurul lider PSD care l-a vizitat pe Iliescu la spital.

El a adaugat ca, dupa invitatia de la Congresul din 2004, de a reveni in partid, raspunsul primit de Iliescu a fost: "Multumim, nu avem nevoie de dumneata!".

EFECTE

O eventuala retragere a lui Ion Iliescu din viata activa a PSD, din motive medicale, ar putea duce la o crestere a potentialului electoral pentru partid in zona urbana, a declarat ieri Florin Abraham, director in cadrul Institutului Social Democrat (ISD) "Ovidiu Sincai".

El a mai spus ca PSD nu ar pierde electoratul rural daca Iliescu se retrage, pentru ca acesta nu ar avea unde altundeva sa se regaseasca.

Pe de alta parte, un raport al ISD, care face o analiza a Congresului PSD din aprilie, arata ca Ion Iliescu si oamenii stangii traditionale din partid trebuie antrenati in constructia noului PSD, iar "notorietatea pozitiva" a lui Iliescu, de 20%, trebuie "pusa sa lucreze pentru partid".

"GLUME"

La mai bine de o zi de la interventia suferita, starea sanatatii lui Ion Iliescu este foarte buna. Potrivit directorului Spitalului Elias, Sorin Oprescu, fostul sef al statului se recupereaza foarte bine si are un regim alimentar normal.

Oprescu a spus ca ieri-dimineata, la intalnirea cu medicii, Iliescu era plin de verva si chiar a facut glume pe marginea unor informatii din presa, care acreditau ideea plecarii acestuia din PSD si a infiintarii, impreuna cu Petre Roman, a unui nou partid. Senatorul urma sa fie ieri transferat la Spitalul Elias.

El a cerut sa-i fie adus un costum, spunand ca nu va accepta sa paraseasca Spitalul Floreasca in pijama si papuci.