Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a anuntat ca BNR si Guvernul mentin tinta de inflatie de 7% pentru 2005, in ciuda cresterii neprevazute din aprilie.

Declaratiile lui Isarescu, facute la FINFER 2005, au atins problema inflatiei, a ratelor bancare si pe cea a "sterilizarii" fondurilor valutare de pe piata financiara.

Isarescu a facut din nou apel la bancile comerciale pentru reducerea dobinzilor la creditele acordate investitorilor, iar Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a anuntat ca, in 6-7 luni, acestea vor scadea cu 1-2 procente.

Tinta inflationista ramine neschimbata

In ceea ce priveste inflatia, Isarescu s-a aratat optimist in privinta atingerii tintei asumate pentru 2005, de 7 procente, ca si pe cea de 5% pentru 2006. Isarescu i-a atacat dur pe bancherii romani, spunind ca "BNR se lupta ca inflatia sa fie de sapte la suta, iar bancherii se lupta ca aceasta sa nu fie de sapte la suta".

Referindu-se la inflatia inregistrata in luna aprilie, de peste 10% - mai mare decit cea prognozata de BNR, Isarescu a spus ca ea a fost cauzata atit de cresterea preturilor la gaze, care a avut o pondere mai mare in ansamblu decit cea calculata de specialistii BNR, precum si cresterea pretului titeiului pe plan mondial.

Guvernatorul si-a asumat greseala in ceea ce priveste calculele eronate ale BNR.

Isarescu a mai spus ca "producatorii romani de combustibil s-au aliniat foarte repede la preturile mondiale, dar acestea au scazut in ultima vreme, asa ca ne asteptam ca si preturile, deci si inflatia, sa scada in mai si in lunile ce vor urma".

Nu este exces de lichiditate pe piata

In ceea ce priveste acuzele potrivit carora exista un exces de moneda pe piata, Isarescu a respins categoric aceasta idee.

"Cei care spun ca Banca Centrala a lasat lichiditate excesiva in piata nu au dreptate. Din ianuarie 2004 volumul de sterilizare a crescut de peste trei ori in termeni reali. Faptul ca dobanzile s-au dus in jos nu se refera la faptul ca BNR nu a sterilizat piata", a explicat guvernatorul.

Isarescu a detaliat efectele operatiunii de "sterilizare", sustinind ca BNR realizeaza un balans intre nevoia de a scoate excesul de moneda de pe piata si tendinta bancilor comerciale de a-si plasa banii la BNR. Tocmai pentru a descuraja bancile sa-si tina banii la BNR, in loc sa-i investeasca in credite, BNR a scazut dobinzile platite acestora.

Bancile, atacate din toate partile

O mare parte a discutiilor s-a axat pe politica bancilor comerciale de a mentine dobinzi ridicate la credite. Atit Mugur Isarescu, cit si vicepremierul George Copos si presedintele Comisiei Finante - Banci din Parlament, Varujan Vosganian, au atacat aceasta politica a bancilor comerciale, acuzindu-le, mai voalat sau mai pe fata, ca nu urmaresc decit cistigul propriu.

Daca Isarescu a spus ca BNR le sugereaza bancilor sa coboare dobinzile la credite pentru a incuraja investitiile, in conditiile in care economia a inceput sa mearga din ce in ce mai bine, vicepremierul Copos a fost mult mai categoric.

El a spus ca bancile "trebuie" sa scada dobinzile, pentru a incuraja productia. El a dat drept exemplu exportatorii romani, pe care statul a incercat sa-i ajute prin majorarea capitalului Eximbank, dar care sint in continuare striviti de dobinzile mari percepute de bancile comerciale.

Isarescu a amenintat voalat bancile ca, in curind, o data cu liberalizarea completa a pietei financiare, se vor confrunta cu o presiune extraordinar de puternica din partea concurentei straine. Solutia supravietuirii bancilor romanesti? "Reducerea nivelului dobinzilor la credite".

Supus acestui "tir" de solicitari, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a anuntata ca, in cel mult 6-7 luni, acestea vr reduce dobinzile cu 1-2 procente. Ghetea a sustinut ca bancile se confrunta cu costuri mari, dar Varujan Vosganian a declarat ca una dintre solutii este renuntarea la "sediile ultraluxoase" si reducerea personalului.

Isarescu a reiterat pozitia de la ultima sa iesire in public, cind a spus ca " a venit momentul ca bancile sa inceapa sa cistige din volumul tranzactiilor si sa reduca din marja".