Verificarile facute la cererea ministerului sanatatii au aratat ca in unitatile sanitare din cinci judete si din municipiul Bucuresti au fost livrate materiale sanitare de proasta calitate. Furnizorii erau chiar firmele care au castigat licitatiile electronice organizate pentru cumpararea acestor produse.

Ministerul sanatatii a sesizat in acest caz Parchetul General.

Sesizarea facuta de catre ministerul sanatatii a ajuns joi la biroul Procurorului General Ilie Botos. Acesta urmeaza sa stabileasca ce se va intampla mai departe cu aceasta sesizare si eventuala declansare a unei anchete.

Dupa ce mai multe spitale s-au plans de calitatea proasta a materialelor sanitare furnizate de castigatorii licitatiilor electronice, ministerul sanatatii a cerut tuturor directiilor sanitare din tara sa verifice calitatea materialelor sanitare care au fost furnizate spitalelor din subordine.

Cazul Maramures

Unul dintre judetele in care s-a constatat existenta unor materiale sanitare de proasta calitate este Maramures.

Purtatorul de cuvant al Directie Sanitare Maramures, doctorul Calin Man spune ca "au fost descoperite neconformitati la acele spinale la Targul Lapus si la seturile de perfuzie la spitalul municipal din Sighet."

Aceste materiale, conform procedurilor in vigoare, au fost retrase si au fost distruse prin incinerare, mai spune doctorul Man.

Neconformitatile au constat in faptul ca aceste materiale nu erau sterile spune purtatorul de cuvant al Directie Sanitare Maramures.

"Mai mult decat atat in cursul zilei de astazi (n.r. joi ), printr-o adresa trimisa de ministerul sanatatii, am fost instiintati asupra riscurilor posibile la utilizarea altor dispozitive din aceeasi categorie - truse de perfuzie si ace spinale", mai spune doctorul Calin Man.

Cantitatea da, calitatea nu

Aceste materiale au fost furnizate de firmele care in licitatiile electronice au oferit cel mai mic pret. Aceste firme insa pentru a participa la licitatia electronica au fost selectate de catre ministerul sanatatii inclusiv in baza unor criterii referitoare la calitatea materialelor oferite.

Se pare insa ca materialele nu au calitatea prezentata de furnizori in oferta. Aproape 20 de spitale din intreaga tara au primit materiale si dispozitive medicale de proasta calitate de la comprese inutilizabile la ace nesterilizate sau manusi chirurgicale deja rupte.

Materialele sanitare necorespunzatoare au ajuns insa in uz uneori si din vina spitalelor. Ancheta ministerului sanatatii a aratat ca la receptia acestor materiale comisiile organizate in cadrul spitalelor au verificat cantitatea in care s-a facut livrarea, dar nu si calitatea materialelor livrate.