"Taina cea mare" este al doilea volum de poezie semnat de Tomas Tranströmer publicat la noi in tara.

Cartea pe care o prezentam contine cinci poeme scurte si patruzeci si cinci de poeme "haiku" - una dintre cele mai importante forme de poezie traditionala japoneza - si a fost tradusa in engleza, franceza, germana si spaniola, imediat dupa aparitia ei in Suedia.

Poetul s-a nascut la Stockholm, in 1931, a studiat psihologia, specializare pe care a aplicat-o in scoli, centre de reeducare pentru delincventi juvenili si in inchisori.

Desi talentul i-a fost recunoscut imediat dupa debutul din 1954, cu volumul "17 dikter" ("17 poeme"), in care a folosit in special versificatia cu rima alba, inclinatiile sale artistice au imbracat diverse forme, de la arhitectura pana la muzica si pictura, curiozitatea impingandu-l chiar si catre expeditii de explorare a unor zone mai putin cunoscute.

Considerat de critici drept cel mai mare poet suedez contemporan, studiat in SUA la orele de "creative writing", Tomas Tranströmer este plasat alaturi de Swedenborg si Strindberg printre scriitorii de succes ai Suediei. El a venit anul trecut si in Romania, pentru lansarea unei alte carti, "Pagini din cartea noptii".