Fortele uzbece au preluat din nou controlul asupra orasului Karasu, de la granita cu Kargastanul, unde saptamana trecuta a avut loc o revolta populara impotriva administratiei locale.

Reporterii aflati in apropiere spun ca in oras s-au auzit mai multe explozii si focuri de arma, dar preluarea controlului pare sa se fi facut in general pasnic si nu exista informatii ca s-ar fi inregistrat victime.

Rudele unui lider local, Bakhtior Rakhimov, spun ca acesta a fost arestat.

Localnicii au spus ca principala cauza a resentimentelor este lipsa de locuri de munca combinata cu restrictiile impuse micului comert.

Revolta de la Karasu a fost precedata de o interventie in forta intr-un oras din apropiere, Andijan.

Oficialii uzbeci au declarat ca in timpul interventiei soldatilor ar fi fost omorati 169 de locuitori.

La Andijan tulburarile au inceput o data cu luarea cu asalt, de catre un grup de barbati, a inchisorii din oras, si eliberarea a 23 de oameni de afaceri acuzati de extremism islamic.

Arestarea celor 23 provocase o demonstratie de amploare, alimentata, potrivit corespondentilor de presa, de vechi nemultumiri privind somajul si starea de saracie.

Localnicii sustin ca soldatii au deschis focul la intamplare asupra multimii, dar autoritatile afirma ca nu au fost ucisi civili, ci doar militanti islamici care ar fi organizat protestul.

Dar o sursa militara a declarat pentru BBC ca numarul mortilor s-ar ridica la 500.