Ion Iliescu isi aminteste de momentul sau de glorie de pe patul de spital. Exact in urma cu 15 ani, Ion Iliescu cistiga cu 86% alegerile care aveau sa ramina in istorie ca "Duminica Orbului". Cinismul istoriei: fostul presedinte e acum sub ingrijirea medicilor care il vor externa simbata.

"Pacientul a depasit momentul in care ar fi putut sa apara complicatii severe", a declarat dr. Dana Safta, directorul adjunct al Spitalului Elias.

Alti medici cardiologi spun insa ca, in astfel de cazuri, in care pacientii au suferit interventii de montare de stenturi (mici cilindri din sirma subtire, cu ochiuri, facuta din aliaje de nichel si crom, care mentin artera dilatata) exista doua riscuri majore: reingustarea arterelor coronare la doua-trei zile dupa operatie si restenozarea (astuparea unuia dintre stenturi). Potrivit dr.

Bradu Fotiade, de la Institutul de Cardiologie Bucuresti, restenozarea apare in 30-40% din cazuri, iar riscurile sint cu atit mai mici cu cit stentul este de o calitate mai buna.

Desi dr. Dana Safta a anuntat ca Ion Iliescu nu va pleca in afara tarii, in cazul in care va fi nevoie de o a doua interventie, surse medicale din Spitalul Elias sustin insa ca echipa care l-a operat pe fostul presedinte discuta de o posibila trimitere a acestuia in Germania.

Deocamdata, pacientul Iliescu sta linistita in rezerva sa de la Elias, se uita la meciuri, asculta Divertis, se plimba pe culoar si a inceput sa raspunda la telefoane.

S-au dus "orbeste" la vot

"Duminica Orbului". Doua cuvinte sub care istoria consemneaza primele alegeri de dupa Revolutia din decembrie '89. Scrutinul din 20 mai 1990, de la care se implinesc astazi 15 ani, s-a desfasurat in "Duminica Orbului". Un nume binemeritat pentru ca, in acea zi, romanii s-au dus orbeste la vot.

Participarea a fost una record, de 86% din totalul celor cu drept de vot, cifra care nu a mai fost atinsa de nici unul dintre scrutinurile ulterioare. In "Duminica Orbului" 85,07% din alegatori au pus stampila pe Ion Iliescu. Contracandidatii sai, Radu Campeanu (PNL) si Ion Ratiu, au obtinut 10,64%, respectiv 4,29% din voturile celor care au mers la urne.

Alegerile pentru parlament au fost cistigate detasat de Frontul Salvarii Nationale (FSN) - formatiunea lui Iliescu -, cu 66% din optiuni. Ierarhia a fost completata de UDMR - 7%, PNL - 6,8%, iar restul voturilor s-au fragmentat, in dezavantajul evident al opozitiei de atunci. Miscarea Ecologista din Romania obtinuse 2,5%, iar PNTCD tot atit.

Nu mai putin de 11,5% din voturi au revenit partidelor care au obtinut in alegeri mai putin de 1%.

Campanie electorala murdara

Presedintele PNTCD de la acea vreme, Corneliu Coposu, care statuse 17 ani in temnitele comuniste, a fost acuzat de aparatul propagandistic al FSN ca a stat in occident si nu a mincat salam cu soia. Despre Coposu s-a spus chiar ca umbla prin satele tarii cu dolari in buzunar, pentru a cumpara voturile taranilor.

PNTCD a fost demonizat de propaganda comunista, ca un partid care vrea sa vinda tara la straini, sa cedeze Ardealul ungurilor, sa ii aduca inapoi pe rege si mosieri.

Dupa alegeri, s-a declansat protestul anticomunist din Piata Universitatii. Manifestarea s-a sfirsit tragic prin interventia brutala a ortacilor lui Miron Cozma, in timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. La cea vreme, Ion Iliescu le-a multumit personal minerilor pentru venirea lor la Bucuresti.

Pentru Iliescu a fost "Duminica luminii"

Pentru a marca 15 ani de la primele alegeri libere post-decembriste, Ion Iliescu a adresat un mesaj. Acesta este, de altfel, si prima sa actiune publica dupa interventia chirurgicala de dilatare a arterei coronariene.

"Romanii, prin prezenta lor masiva la vot, au spus un puternic si definitiv DA democratiei, drepturilor si libertatilor cetatenesti. Atunci nu a fost "Duminica Orbului", cum incearca unii sa o denigreze, ci duminica luminii, valorilor si principiilor lumii democratice, o duminica a unui nou inceput", apreciaza fostul sef al statului in mesajul sau.

El avertizeaza asupra pericolului de a cadea in "eroarea de a blama democratia pentru problemele cu care se confrunta inca cei mai multi dintre romani".

(Mihaela Naftanaila, Cristian Oprea, Silviu Sergiu)