Presedintele Traian Basescu reproseaza Guvernului si premierului Tariceanu pasivitatea in problema inundatiilor, explicand ca la Guvern ar fi trebuit sa existe cuvintele "comanda la mine". Posibilele schimbari trebuie facute "cu cap", deoarece "tara nu trebuie intoarsa pe dos la fiecare patru ani".

Traian Basescu a iesit aseara la rampa, la televiziunea publica, intr-un amplu interviu. Institutia media din Dorobanti se afla in acest moment sub presiunea unui control considerat ca fiind "dirijat politic".

Presedintele Traian Basescu nu a exclus ieri seara ideea socanta ca in criza ziaristilor rapiti in Irak se poate ajunge si la o executie in direct.

Invitat la emisiunea "Agenda politica" a postului public de televiziune, moderata de analistul politic Iosif Boda, presedintele Basescu a sustinut ca in criza ostaticilor pot fi luate in calcul toate variantele de solutionare, inclusiv cea dramatica. "Este posibil ca intr-o zi, Doamne fereste sa ajungem la ea, sa vedeti si executii. Orice este posibil."

PSD. In cursul discutiei cu Iosif Boda, Traian Basescu a abordat o arie larga de probleme, inclusiv cele privind evenimentele care au avut loc recent in PSD. El a spus ca a ramas surprins de candidatura lui Mircea Geoana, deoarece, cu putina vreme inainte de anuntarea acesteia, i se ceruse acceptul, la Cotroceni, pentru numirea lui Geoana ca vicepresedinte la o mare banca.

El a apreciat ca Geoana "a jucat la doua capete".

SUSTINERE. Pe de alta parte, Basescu si-a aparat colaboratorii apropiati de la Presedintie, la adresa carora au fost facute in ultima vreme numeroase critici. Andrei Plesu ar fi iesit din echipa nu pentru neintelegeri cu "o frumoasa consiliera", ci motivul ar fi fost ritmul alert pe care l-a impus presedintele.

In acest context, a fost elogiata prestatia lui Constantin Degeratu, desi Basescu a spus ca nimerit ar fi un civil care sa fie responsabil cu problemele de securitate nationala.

SECURITATE. Referitor la politica externa, presedintele a sustinut ca introducerea unor subiecte noi cum ar fi Marea Neagra si Transnistria a fost acceptata de comunitatea internationala. "Am dorit sa arat ca Romania nu are o politica externa slaba", a subliniat seful statului, adaugand ca, in urmatorii 20 de ani, securitatea Europei va depinde de securitatea la Marea Neagra.

Nu a uitat sa trimita, in acest context, o sageata catre "marii analisti" care ii bagatelizeaza strategiile de politica externa.

AUTOSTRADA. Seful statului a vorbit si despre controversatele pozitii fata de rutele autostrazilor, reliefand ca principala problema o constituie finantarea. El a aparat din nou ruta de pe coridorul 4 paneuropean, sprijinita de UE, traseul Brasov-Bors urmand sa fie realizat din credite comerciale.

INUNDATII. Referiri largi au fost facute la activitatea Guvernului, presedintele apreciind ca Executivul a dat dovada de "balbaieli" in problema inundatiilor si ca nu a reactionat ca o echipa unitara, sub o conducere unica, dand senzatia nu de forta, ci parand dispersat. "Acolo ar fi trebuit sa existe cuvintele «comanda la mine», comanda unica a premierului.

Guvernul a avut o restanta de soliditate in actiune", a explicat seful statului. Basescu a reiterat faptul ca termenul de gratie impus de domnia-sa la preluarea mandatului de sef al statului se aplica si Guvernului, dar a declarat ca "schimbarile, daca vor fi facute, vor trebui facute cu cap, pentru ca tara nu trebuie intoarsa pe dos la fiecare patru ani".

(Aniela Nine, Lavinia Dimancea)