"Intre 1995-2004, statul a cheltuit cu subventiile pentru incalzire aproape 1,5 miliarde euro. Cu numai jumatate din acesti bani, s-ar fi realizat contorizarea tuturor celor 2,5 milioane de apartamente conectate la sistemul centralizat si s-ar fi realizat montarea a cel putin 30.000 de centrale de bloc."

Vinzarile de centrale de apartament vor stagna si anul acesta, insa nu pentru ca romanii nu mai vor sa renunte la caloriferul de la stat, ci pentru ca nu mai pot.

Debransarea de la reteaua centralizata de termoficare a ajuns sa coste mai mult decit centrala individuala in sine, iar birocratia este atit de mare incit multi renunta, au spus ieri reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT).

Dupa ce ani nu au reusit sa convinga de faptul ca sistemul centralizat de termoficare este mai bun decit orice alternativa, regiile de caldura au gasit totusi o metoda pentru a-i descuraja pe amatorii de centrale individuale: birocratia si banii.

Astfel, cei care vor sa renunte la sistemul centralizat sint obligati nu doar sa intocmeasca o documentatie demna de o finantare externa, ci si sa scoata din buzunar sume exagerat de mari.

"La Iasi, de exemplu, oamenilor li se cere sa intocmeasca un proiect de echilibrare hidraulica a condominiului (bloc - n.r.), care costa intre 20 si 30 de milioane lei. La Galati, celor interesati li se impune sa schimbe contorul de la intrarea in bloc, cheltuiala care se apropie de aceeasi suma.

La Bucuresti, proiectul de echilibrare, avizat de Ministerul Lucrarilor Publice, costa intre 800 si 1.000 de euro", au spus ieri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT). Aceasta, in conditiile in care pretul mediu al unei centrale individuale de apartament este de 500 de euro, adica mai mic.

Cetateanul nu poate alege

Documentatia este stufoasa, iar cei ce se incumeta sa se debranseze au nevoie inclusiv de consultanti care sa "evalueze efectele produse asupra blocului de debransarea unui apartament". Membrii APICT spun ca, in ofensiva lor, regiile de termoficare sint ajutate din plin de autoritatile locale, de cele mai multe, ori de actionarul majoritar al societatilor care distribuie energie termica.

Reprezentantii asociatiei s-au plins ieri, intr-o conferinta de presa, ca piedicile de natura administrativa ingradesc dreptul cetateanului de a alege sistemul de incalzire pe care-l considera cel mai avantajos.

Ei spun ca regiile recurg la aceste tertipuri dupa ce, timp de 15 ani, nu au reusit sa reabiliteze sistemul de incalzire centralizat, sa demonstreze ca gigacaloria este mai ieftina decit energia produsa de o centrala individuala. APICT a anuntat ca intentioneaza sa reclame la Consiliul Concurentei regiile de termoficare care se folosesc de birocratie pentru a-si pastra clientii captivi.

Vinzari la jumatate. 2004 a fost anul in care, din cauza piedicilor administrative, nu s-au vindut decit 145.000 de centrale termice, aproape jumatate fata de vinzarile din 2003.