Implicat in mai multe afaceri dubioase, Alexandru Noaptes, actualul director general de la CFR Calatori, este dator mai multor firme cu care a derulat contracte. Una dintre firmele tepuite de Noaptes este SC Corina Gealan SRL, din Bragadiru, fata de care are o creanta neachitata din anul 1999, in valoare de aproape 400 de milioane de lei.

In anul 1999, firma Aggression Production SRL, din Oradea, al carei director era economistul Alexandru Noaptes, a incheiat un contract pentru montarea de tamplarie termopan. Prestatorul, SC Corina Gealan SRL, a incasat de la firma lui Noaptes un avans de 50 la suta din contravaloarea contractului, urmand ca la finalizarea lucrarilor sa se achite si diferenta de 10.000 de dolari, la cursul zilei.

Lucrarile de montare a termopanului au fost finalizate, insa Noaptes nu a mai platit nimic. S-a incercat recuperarea datoriei pe cale amiabila, motiv pentru care la data de 5 iunie 2001 (n.r. - dupa doi ani de la finalizarea lucrarilor) a fost incheiata o minuta intre SC Aggression Production SRL si SC Corina Gealan.

Noaptes Alexandru se angaja sa achite restanta de 10.000 de dolari, esalonat, pana la data de 31 decembrie 2001. Minuta a fost ignorata de Noaptes, astfel incat firma de termopane s-a vazut nevoita sa apeleze la justitie.

Hotararea instantei nu a fost luata in consideratie

Pe data de 26 martie 2002, Tribunalul Bihor, "admite cererea formulata de creditoarea SC Corina Gealan SRL (...) impotriva debitoarei SC Aggression Production SRL (...) si someaza pe debitoare sa achite creditoarei sumele de 325.270.000 lei si 18.304.760 lei dobanda, 303.000 lei cheltuieli de judecata in termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei".

Nici somat de instanta de judecata, Alexandru Noaptes nu s-a lasat intimidat. In aceste conditii, Tribunalul Bihor a trecut la executarea silita a firmei Aggression Production SRL. Surpriza, insa. Angajatii Cabinetului Individual de Reorganizare si Lichidare Cosma Pavel, din Bihor, s-au trezit ca n-au ce executa.

Firma lui Noaptes are datorii catre mai multe firme, banci, statul roman si persoane fizice. In total, datoriile cumulate se ridica la peste o jumatate de milion de euro, fara a se lua in calcul si datoriile catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bihor. Aceste debite urmeaza sa fie evaluate.

Executarea datornicului - taraganata de lichidator

Printre debitorii SC Aggression Production SRL se afla Banca Comerciala Ion Tiriac, Asociatia FPP Oltenia Craiova, Directia Finantelor Locale din cadrul Primariei Oradea, Porsche Leasing Romania SRL, SC G-U Ferrom Com SRL, SC Selena Romania SRL si persoana fizica Urs Iosif.

Pentru recuperarea datoriilor, lichidatorul a scos la licitatie mai multe active ale societatii debitoare printre care: un Daewoo Cielo si un VW Passat, mai multe masini de gaurit, fierastraie, freze, aeroterme, precum si alte utilaje. Pe 10 iulie 2003 a avut loc o adunare a creditorilor unde s-a hotarat ca lichidatorul sa organizeze trei licitatii publice.

Decizia a fost publicata in presa centrala si locala. Ulterior, la sediul lichidatorului au fost depuse trei oferte de cumparare a autoturismului VW Passat, pentru restul de active nefiind depusa nici o oferta.

Din cauza faptului ca firma este inregistrata in judetul Bihor, dar are punct de lucru in Bucuresti, Tribunalul Bihor, la cererea creditorilor, a decis in luna februarie 2004 ca de lichidarea judiciara a SC Aggression Production SRL sa se ocupe o companie de audit international. A fost desemnata SC Price Water House Romania SRL prin punctul de lucru de la Cluj.

Declaratia de avere, tinuta la sertar

Conform datelor obtinute de la Registrul Comertului rezulta ca actualul director general de la CFR Calatori, Alexandru Noaptes, este actionar la 4 firme dupa cum urmeaza: SC Europractic SRL, SC Turofo SRL, Abaro SRL, Termoglass Construct SRL. La acestea se adauga si grupul de firme Aggression: Style SRL, Trade SRL si Production SRL.

Dintre acestea din urma, prima si ultima se afla in lichidare judiciara, iar Trade SRL, in faliment. Bomboana pe coliva o pune insa firma SC Dufa Chim SRL care de asemenea este in faliment. Incercand sa accesam declaratia de avere si de interese a directorului general de la CFR Calatori, am descoperit ca ea nu se afla pe pagina de Internet a societatii respective.

La randul sau, Alexandru Noaptes ne-a transmis prin purtatorul de cuvant al CFR Calatori ca: "Nu mai sunt actionar la nici o firma. Societatile respective se afla in procedura de faliment si dizolvare". Referitor la datorii, omul sustine ca au fost stinse prin vanzarea unor active ale societatilor intrate in faliment.

(Eduard PASCU, Ion Alexandru)