Zaher Iskandarani a fost prezentat magistratilor, ieri seara, cu propunerea de arestare preventiva, dupa ce procurorii de la Parchetul instantei supreme au emis pe numele lui o ordonanta de retinere de 24 de ore. Omul de afaceri sirian este acuzat de contrabanda, constituire de grup criminal organizat ,evaziune fiscala, concurenta neloiala si folosire fara drept a unei marci.

In timp ce era scos din sediul Parchetului instantei supreme, dupa mai multe ore de audieri, Zaher Iskandarani a declarat presei ca dosarul sau este unul „fabricat".

In loc de pragurile Cotroceniului, SRI si SIE, acum Iskandarani le toceste pe cele ale Parchetului

Zaher Iskandarani a fost joi audiat ore in sir la Parchetul General, dupa ce miercuri noaptea a fost retinut de politisti in Lugoj. Retinerea s-a facut dupa mai multe perchezitii la fabrica de tigarete a omului de afaceri sirian.

In 1996, Generalul Ion Pitulescu, fost sef al Politiei Romane, a reusit sa-l incatuseze pe Zaher Iskandarani, dupa ce i-a instrumentat sapte dosare penale de implicare in omor si de contrabanda cu tigari si cu alcool.

Ce a insemnat pentru dvs. confruntarea cu fratii Iskandarani?

Eu m-am gandit numai la respectarea legii. A fost o lupta pe viata si pe moarte intre mine, pe de o parte, si fratii Zaher si protectorii lor.

Cine a invins?

Eu spun ca am invins, ca am reusit sa-i pun catusele la maini si ca a stat cativa ani la inchisoare. A fost foarte greu sa-l prind.

Dupa ce am emis mandatul de arestare, am alergat aproape un an dupa el. In timp ce eu il cautam, el intra foarte usor la Palatul Cotroceni la generalul Vasile Ionel; intra la SRI, la Magureanu; intra la SIE, la generalul Ioan Talpes. In timp ce el intra in palatele puterii eu il cautam prin tara, prin cotloane.

De ce atata inversunare contra lui Zaher?

M-am ambitionat, pentru ca, in cercuri inalte, Zaher afirma ca in Romania se poate cumpara totul. Cand

l-am arestat m-a intrebat ce am cu el. I-am spus atunci: „Zaher, am vrut sa-ti demonstrez ca in Romania nu totul este de vanzare."

Unele instante de judecata nu dadeau solutii de eliberare din arestul preventiv?

Eu am facut sapte dosare. Cand era pus in libertate intr-un dosar, eu il arestam in altul. Arestari pe principiul calcaiului lui Ahile.Cu eforturi mari am reusit sa-l tin in arest cativa ani. A iesit dupa 2001.

Ce dosare penale i-ati instrumentat ?

Contrabada cu tigari, cu cafea, constructia fabricii de tigarete de linga Timisoara. Pentru omor si vatamare corporala nu am reusit sa-l trimit in judecata pentru ca Zaher a dat vina pe fratele sau, care fugise din tara. A fost o rafuiala intre bande, cand s-au tras focuri de arma. Un om a murit si altul a fost ranit grav.

De fapt de la aceasta rafuiala cu focuri de arme am pornit eu cruciada impotriva faradelegilor fratilor Zaher. Organele locale le-au acoperit faptele, eu m-am suparat si am inceput o ancheta in forta. Din pacate, Maher a reusit sa fuga, evident cu complicitatea organelor locale ale Politiei si SRI.

V-a ajuta cineva in acest razboi cu fratii Iskandarani?

Doar doi oameni. Procurorul Doru Cristescu, de la Parchetul General si procurorul Constanta Carstea de la Timisoara. Amandoi au fost ulterior pedepsiti de protectorii lui Zaher din structurile inalte ale statului. Cristescu a fost indepartat din Parchetul General, iar Carstea a fost si ea batjocorita si marginalizata.

Ce alte afaceri suspecte a facut Zaher?

A pus mana, in 1995, cu sprijinul politic al PDSR pe izvorul de apa minerala plata de la intrarea in statiunea Herculane, unde localnicii nu au mai avut acces. Si acum o exploateaza tot el. Atunci a reusit sa inlature compania Nestle. El a primit-o direct, fara licitatie.

Exista legaturi intre Zaher si Omar Hayssam

Faorte stranse. Ei si-au impartit zonele de actiune. Zaher pe vest, iar Omar pe Bucuresti si estul tarii. Dupa ce l-am arestat pe Zaher aveam planificat sa descindem peste Omar. Numai ca a intervenit demisia mea.

De ce credeti ca l-au arestat acum pe Zaher Iskandarani?

Sunt convins ca are infractiuni pe siguranta nationala. Convingerea mea este ca Zaher Iskandarani este agentul unor organizatii arabe, care sunt pe lista neagra a Natiunilor Unite.

Ce a facut Zaher in Romania inainte de 1989?

El a fost condamnat pentru trafic cu aur, a fugit din Romania si s-a intors dupa 1990.

Cine credeti ca l-a protejat?

Tot vechii lui prieteni din sistem. Si politisti si sereisti si politicieni. El a reusit sa-i cumpere pe foarte multi. In ultimii patru ani, cat a fost liber s-a mai redresat economic.

A pus la loc ce i-am confiscate eu. Un prieten foarte bun al lui Zaher este Miron Cosma. In decembrie, cand l-a gratiat Ion Iliecsu, Cosma s-a dus direct acasa la Zaher.

De altfel, cand eu il cautam pe Zaher cu mandate de arestare, Miron Cosma il tinea ascuns in Valea Jiului, cu complicitatea fostului sef al Politiei Deva, care acum e arestat pentru coruptie.

Kamel Kader avea legaturi cu Zaher si Omar Hayssam?

Kamel Kader era omul de baza al arabilor infractori din Romania, era omul de baza al lui Zaher sI Omar. Kader le facea mafiotilor arabi legatura cu politicienii puternici ai PDSR.

Kader era consilierul guvernamental la secretarul general al Guvernului Vacaroiu, adica la Viorel Hrebenciuc, avea acces la toate documenetele secrete, la informatii secrete, care de altfel au sI disparut pe vremea aceea de la Guvern. S-a musamalizat atunci totul. Acum probabil se vor lamuri sI acele imprejurari. Ar fi normal ca o tara sa stie unde I se scurg informatiile secrete.

Ar fi normal sa se stie unde au ajuns milioanele de dolari scosi ilegal din Romania.