Pentru Romania urmeaza o perioada finala critica pentru implementarea Programului SAPARD, a declarat Kaj Mortensen, seful unitatii SAPARD din cadrul Comisiei Europene. "Este important ca anul trecut s-a reusit folosirea fondurilor disponibile si nu s-au pierdut bani. Mai sunt insa foarte multe de facut in domeniul agriculturii si industriei alimentare.

Unitatile de procesare vor trebui sa se alinieze standardelor europene altfel nu vor putea face fata dupa 1 ianuarie 2007. Este un mesaj dur, dar care trebuie transmis", a declarat Kaj Mortensen. El conduce Comitetul de monitorizare venit in Romania pentru a verifica implementarea Programului SAPARD si pentru a transmite reprezentantilor Guvernului Romaniei sa accelereze derularea proiectelor.

Reprezentantul Comisiei Europene a fost intrebat de oficialii Ministerului Agriculturii daca pot folosi cele 20 milioane euro alocate Masurii privind managementul apei (pe care Romania nu prea are sanse sa o acrediteze) pentru consolidarea unui dig de pe malul sudic al Dunarii.

"Romania este vulnerabila la inundatii si proiectele in domeniul infrastructurii rurale sunt foarte importante, iar banii alocati acestei masuri au fost epuizati. In consecinta, am avut discutii cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a aloca fonduri de la alte masuri pentru digul de la Dunare, dar si in scopul reabilitarii zonei calamitate din vestul tarii", a precizat Gheorghe Flutur.

Seful unitatii SAPARD a sfatuit oficialii romani sa transmita o scrisoare la Bruxelles in care sa solicite realocarea fondurilor europene pe baza situatiei deosebite create in ultima perioada din cauza inundatiilor.