Reprezentantii minoritatilor nationale vor putea sa sustina examenul pentru obtinerea permisului auto in limba materna, a declarat, ieri, senatorul UDMR Puskas Balint, citat de corespondentul Mediafax.

Senatorul a sustinut, la Sfantu Gheorghe, ca noua lege privind circulatia pe drumurile publice va permite reprezentantilor minoritatilor nationale sa dea examenul pentru obtinerea permisului de conducerea in limba materna.

Puskas sustine ca noua lege ar putea aparea in cateva saptamani in Monitorul Oficial.

El a precizat ca, prin introducerea acestei reglementari, nu va fi necesara angajarea unor cadre in cadrul Serviciului permise auto si inmatriculari auto care sa cunoasca limba minoritatii nationale, deoarece testele sunt tip grila.

In urma cu doua zile, Gyorgy Ervin a declarat ca sunt foarte multe persoane din judet, cu varste de peste 40 de ani, mai ales in mediul rural, care nu dau acest examen deoarece nu cunosc limba romana.

"Zilnic, aud despre persoane care renunta sa dea examenul fiindca nu cunosc bine limba romana. E trist ca sunt persoane care nu cunosc limba romana, fiindca traim in Romania, dar acest lucru este o realitate", a precizat Gyorgy.

Senatorii au aprobat, in urma cu doua saptamani, cu unanimitate de voturi, o Ordonata de Urgenta din 2002 prin care sunt promovate noile reglementari privind circulatia pe drumurile publice, modificate substantial fata de cele cuprinse in Decretul din 1966, aflat in vigoare pana la aparitia acestui nou text de lege.

Avand in vedere ca proiectul de lege urmeaza prevederile Constitutiei din 1991, textul urmeaza sa intre in procedura medierii, intrucat a fost adoptat in forme diferite de Senat si Camera Deputatilor, dupa care va fi trimis spre promulgare presedintelui Romaniei.