Filmul regizorului Cristi Puiu, „Moartea domnului Lazarescu", a primit aseara, la Festivalul de la Cannes, marele premiu al sectiunii „Un Certain Regard".

Juriul, prezidat de regizorul american Alexander Payne, a ales filmul regizat de Puiu dintre cele douazeci si doua de pelicule selectionate.

„Premiul a venit ca un soi de bonus, ne-a declarat regizorul. Am avut cronici foarte bune in cele mai importante cotidiane din Franta, iar revista „Variety" a publicat o cronica a doua zi dupa difuzarea filmului. Asa ceva se intimpla foarte rar. Asta mi se parea marea reusita. Din punctul meu de vedere, succesul era bifat.

Dar daca a venit si premiul, cu atit mai bine." Cunoscutul critic francez Didier Peron isi subintitula cronica din „Liberation": „Un film subtil si nemilos despre agonia unui batrin’’.

Dincolo de succesul de palmares, Premiul „Un Certain Regard" aduce dupa sine distribuirea filmului in cinematografele din Franta. In ultimii ani au primit acest premiu regizorii Ousmane Sembene, Marco Tullio Giordana, Yves Caumon si Rodrigo Garcia. In Romania, proiectul filmului „Moartea domnului Lazarescu" a fost respins initial din selectia juriului Centrului National al Cinematografiei.

In urma scandalului izbucnit in presa, filmul, avindu-i ca scenaristi pe Razvan Radulescu si Cristi Puiu, a primit finantare din partea CNC, pe ultima suta de metri.