Traian Basescu a recidivat: el i-a tras un perdaf lui Calin Popescu-Tariceanu joi seara, la TVR, la numai o zi dupa ce il certase public intr-o emsiune de la Europa FM. Primul-ministru si-a asumat critica dupa interventiile publice ale presedintelui si a dat fuga ieri in judetul Timis, sa vada care mai e situatia in zona.

Tariceanu si membrii echipei sale mai au la dispozitie doar o saptamina ca sa demonstreze ca au facut treaba buna in primele sase luni de guvernare. Oricum, Basescu cere deja sa i se propuna schimbari la nivelul executivului. El a raspuns la intrebarea "Restructurare, remaniere sau alegeri anticipate?" optind pentru ultimele doua variante.

Iata ce a declarat presedintele joi seara, pe postul national de televiziune.

Premier fara forta. Seful statului l-a criticat pe seful executivului pentru ca nu a stiut sa preia friiele in timpul inundatiilor: "Guvernul nu a reactionat asa cum trebuia sa reactioneze, ca o echipa unitara, sub o conducere unica, pentru ca guvernul este condus de un premier, de Calin Popescu-Tariceanu. Nu s-a dat acea senzatie de forta in confruntare cu forta naturii.

Guvernul a aparut dispersat, cu ministra mediului care vorbea de problema ei, cu un ministru de interne care vorbea despre problemele lui, cu un ministru al apararii care vorbea despre problemele lui, cu tot soiul de comentarii (...) Acolo ar fi trebuit sa existe cuvintul "comanda la mine", si singurul care o putea face era primul-ministru".

Restructurarea, mai la toamna: Presedintele a afirmat ca, in acest moment, nu e cazul ca guvernul sa fie restructurat deoarece asta poate afecta indeplinirea angajamentelor legate de aderare: "Personal, nu sint adeptul unei reasezari a administratiei centrale; acum imediat nu este o urgenta.

Cred ca un optim ar putea fi ori in situatia in care se declanseaza alegeri anticipate si venim la ea ori, daca nu se declanseaza alegeri anticipate, dupa raportul de tara din noiembrie".

Remaniere la sfirsitul lunii: Basescu vrea, in schimb, inlocuirea anumitor membri ai executivului, pe care ii considera ineficienti. "Cu certitudine, in acord cu primul-ministru, se vor opera niste schimbari la incheierea celor sase luni de guvernare (pe 28 mai - n.r.) si eu astept punctul de vedere al primului-ministru.

Cu certitudine insa voi accepta emiterea decretelor de revocare la propunerea primului-ministru, pentru ca se simte nevoia unor inlocuiri".

Anticipatele, solutia ideala: Presedintele ramine la ideea ca guvernul si-ar face treaba cel mai bine daca ar fi sustinut in parlament de o majoritate puternica, rezultata in urma alegerilor anticipate. "Solutia cu migratorii, v-o spun in modul cel mai sincer, este cea mai proasta.

O solutie eficienta este cea a unor alegeri anticipate declansate rapid si cu doua saptamini perioada de campanie, timp in care guvernul nu ar avea decit sa-si faca temele in continuare. (...) Daca se realizeaza acordul premier-presedinte lucrurile merg pe urma, pentru ca procedurile reclama o pozitie anume a premierului, o actiune initiata de premier, dupa care lucrurile curg.

Din punct de vedere al viitorului Romaniei, categoric discutarea si stabilirea unui punct de vedere legat de anticipate sau nu este mai important decit orice, in mod real".