Ministrul integrarii, Ene Dinga, si cel al sanatatii, Mircea Cinteza, sint pe lista neagra a remanierii . Inlocuirea lui Dinga, reprezentant al Partidului Democrat, e aproape certa, sustin surse bine informate din interiorul coalitiei. Acestuia i se reproseaza ineficienta si faptul ca nu vorbeste nici o limba straina.

Mircea Cinteza (PNL) e si el printre cei vizati, dar, declara sursele citate, mai are o sansa daca reuseste sa rezolve, in urmatoarele zece zile, criza din sanatate. Semn ca unii isi vor pierde fotoliile e si faptul ca presedintele Basescu asteapta deja de la primul-ministru propuneri de schimbare a unora dintre membrii cabinetului.

Dinga, pe lista neagra. Printre primii ministrii care isi vor pierde fotoliul se numara Ene Dinga, titularul portofoliului Integrarii Europene, dupa cum sustin surse guvernamentale.

Insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu, a dat semnalul oficial al declansarii unei restructurari a guvernului care, a spus el joi seara, la TVR 1, "categoric va veni".

In privinta unei remanieri, seful statului a fost clar: "Voi accepta emiterea decretelor de revocare la propunerea primului-ministru, pentru ca se simte nevoia unor inlocuiri." Lui Dinga i se reproseaza, sustin sursele citate, mai ales incetineala cu care actioneaza in privinta afacerilor europene ale Romaniei.

Nemultumirea coalitiei ar fi legata, mai ales, de insuficientul interes al lui Dinga pentru accesarea fondurilor europene, care s-ar fi facut doar pe sfert. Sursele guvernamentale ne-au precizat ca, tocmai de accea, MIE va fi reorganizat.

In locul acestuia se va crea un Minister al Dezvoltarii Regionale care se va ocupa de asistarea celor ce vor sa acceseze fondurile UE destinate Romaniei. Este posibil ca o parte din structura MIE sa treaca in subordinea MAE. O serioasa nemultumire fata de Ene Dinga este legata si de dificultatea lui de a se descurca in limba engleza, o problema destul de delicata pentru un ministru al integrarii.

Cinteza, ultimatum de zece zile. Ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, ar putea fi si el debarcat din fruntea institutiei pe care o conduce, "la pachet" cu ministrul Dinga. Are o singura sansa: in cel mult zece zile sa rezolve criza medicamentelor.

Declaratiile facute de presedintele Traian Basescu acum doua zile, la o emisiune televizata, demonstreaza ca seful statului este nemultumit de felul in care Cinteza a gestionat criza din sanatate. Basescu a vorbit despre "o oarecare ineficienta in tratarea problemei medicamentelor" si a declarat: "Mie imi este foarte clar ca trebuie schimbat sistemul. Acest lucru deja l-am anuntat premierului".

De altfel, ministrul sanatatii da semne de disperare, transformind ministerul in tribuna de lupta politica.

Astfel, Mircea Cinteza a trimis joi seara un comunicat-rechizitoriu la adresa PSD. Or, era firesc sa duca disputa politica de la biroul de presa al PNL, iar de la minister sa dea solutii sau explicatii legate de sistemul sanitar.

Sorin Paveliu, posibil inlocuitor al lui Cinteza. Potrivit unor surse medicale, Cinteza ar putea fi inlocuit cu Sorin Paveliu, deputat PNL de Gorj. Paveliu fusese una dintre optiuni la formarea cabinetului Tariceanu.

Intrebat despre schimbarea din functie a ministrului sanatatii, vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a raspuns initial ca partidul va analiza impreuna cu premierul Tariceanu activitatea acestuia, dupa care i-a luat apararea ministrului.

Hasotti, acompaniat de purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a sustinut ca, "din pacate, Cinteza se loveste de rezistenta sistemului" si ca "acest lucru se rasfringe asupra lui".