Kaj Mortensen, seful unitatii Sapard a Directiei Generale pentru Agricultura a Comisiei Europene de la Bruxelles, a avertizat firmele romanesti din domeniul agriculturii si industriei alimentare ca trebuie sa accelereze investitiile, pentru a se conforma normelor comunitare la data aderarii.

"Este un mesaj dur, critic care trebuie transmis", a spus Mortensen, precizand ca firmele care nu se alinieaza la normele UE vor fi inchise.

Mortensen a discutat cu reprezentantii Ministerului Agriculturii programele de sprijinire prin care institutia ar putea ajuta companiile din sector in procesul de modernizare, astfel incat acestea sa beneficieze atat de fonduri comunitare, cat si de resurse puse la dispozitie de Guvern.

"Trebuie sa creasca ritmul de absorbtie al fondurilor, pentru ca sumele alocate Romaniei sa fie cheltuite la timp", a mentionat Mortensen. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a recunoscut ca trebuie accelerat ritmul de absorbtie a fondurilor, atragand atentia ca 2006 va fi un an "de varf", cand trebuie promovate proiecte de 600 de milioane de euro.

Ministrul a spus ca bugetul de anul viitor va avea in vedere si alocari pentru sprijinirea derularii de proiecte Sapard. Flutur a†afirmat ca in luna iunie ar urma sa fie aprobate de Comisia Europeana patru noi masuri privind realizarea controlului de calitate a alimentelor, constituirea grupurilor de producatori, programe de agromediu si silvicultura.

In prezent, sunt acreditate sase masuri, printre care se numara imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, investitii in exploatatii agricole si dezvoltarea infrastructurii rurale.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat ca intentioneaza sa solicite acordul autoritatilor de la Bruxelles in ceea ce priveste posibilitatea ca Agentia Nationala de Consultanta Agricola sa poata intocmi gratis dosare pentru proiecte Sapard de pana la 10.000 de euro. Declaratiile au fost facute ieri, la cea de-a 8-a reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Sapard.