Potrivit ultimelor sondaje de opinie, exista mari sanse ca referendumurile ce vor avea loc la 29 mai si 1 iunie in Franta si, respectiv, Olanda, sa respinga viitoarea Constitutie Europeana, blocand pe termen nedefinit proiectul modernizarii Europei mari.

In Franta, dupa o scurta revenire a „DA"-ului pe primul loc in sondaje, opiniile negative despre textul fundamental par sa aiba din nou castig de cauza.

Potrivit observatorilor, desi in campania de promovare a Constitutiei Europene s-au implicat mari personalitati politice atat din dreapta, cat si din stanga esichierului politic, precum si diversi lideri internationali, francezii par decisi sa voteze „NU" din ratiuni de politica interna, fara legatura cu

viitorul Europei. Desigur, diferenta de voturi intre cele doua tabere nu este chiar dramatica (un sondaj aparut vineri vorbeste despre 53 la suta impotriva Constitutiei fata de 47 la suta pentru), nefiind exclusa o schimbare de ultim moment.

Oricum, rezultatul votului din 29 mai din Franta este privit cu maxima ingrijorare pe plan european, unele tari punandu-si chiar problema amanarii referendumurilor pe aceasta tema in cazul unui vot negativ al francezilor.

In Olanda, referendumul are o valoare consultativa, legea lasand posibilitatea ca Parlamentul sa adopte, totusi, Constitutia, chiar daca ea este respinsa de populatie.

Totul depinde, insa, de diferenta dintre voturile celor doua tabere; daca ea va fi suficient de mare, va fi mai greu de ignorat si legislativul va fi obligat sa tina seama de rezultatul consultarii populare.

Deocamdata, campania de promovare in Olanda a Constitutiei Europene abia s-a lansat; primele sondaje sunt, insa, ingrijoratoare: asa cum arata un studiu al Institutului TNS NIPO, 54 dintre respondenti au declarat ca vor vota „NU" la referendumul de la 1 iunie, fata de doar 24 la suta pentru „DA".

Potrivit sondajului citat, 94 la suta dintre adversarii Tratatului Constitutional sunt de parere ca unificarea europeana este „prea rapida", iar 54 la suta au precizat ca vor respinge textul in semn de protest fata de guvernul lui Jan-Peter Balkenende.

In schimb, Belgia – unde nu s-a considerat necesara organizarea unui referendum – a ratificat, joi, Constitutia Europeana. Camera Reprezentantilor din legislativul belgian a adoptat textul cu 118 voturi pentru, 18 impotriva si o abtinere. Senatul aprobase deja documentul la 29 aprilie.