Recuperarea jurnalistilor rapiti a fost o operatiune 100% romaneasca, in care au fost implicate SRI, SIE si Serviciul de informatii al Armatei. Anuntul a fost facut de presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa, duminica la ora 19.00. De asemenea Basescu a afirmat ca nu s-au platit bani pentru eliberarea captivilor.

Jurnalistii romani care au fost rapiti in Irak, impreuna cu insotirul lor, se vor intoarce in tara, luni. Presedintele a adaugat ca ora plecarii lor din Bagdad va fi stabilita impreuna cu fortele aliate din Irak.

Basescu a precizat, duminica seara, ca un avion Hercules al Ministerului Apararii Nationale a plecat duminica, la ora 16.30, spre Bagdad, urmand sa aterizeze in Irak in jurul orei 21.00 (ora Romaniei).

Seful statului a precizat ca, din ratiuni de securitate, a luat decizia ca transferul ziaristilor de la sediul Ambasadei Romaniei la Bagdad catre aeroport sa nu se faca pe timp de noapte. Luni, paza lor va fi asigurata de o brigada antitero.

Basescu a mai precizat ca eliberarea jurnalistilor romani a urmat unei operatiuni "suta la suta" a serviciilor secrete romanesti.

Traian Basescu a mai aratat ca, pentru a-i elibera pe ostatici, "statul roman nu si-a negociat politica externa, prezenta si viitoare" si nici nu a platit rascumparare.