Hans-Gert Poettering, liderul grupului popularilor din Parlamentul European, a anuntat, in exclusivitate pentru Adevarul, organizarea unei intalniri a Biroului PPE la Bucuresti, la inceputul lunii iunie. Cu acest prilej vor fi examinate si cererile de aderare ale partidelor romanesti aspirante la crestin-democratia europeana.

Aceasta, in conditiile in care pe zona dreptei romanesti s-a produs o inghesuiala sufocanta, pe masura ce partidele si politicienii romani au inceput sa desluseasca ce avantaje presupune apartenenta la PPE, cel mai bogat si mai influent grup din Parlamentul European.

Intentiile PD-ului sau schimbarile de denumiri ale PPRM, fost PRM, si PC, fost PUR, vor fi examinate atent, si se va tine cont de recomandarile crestin-democratului Gheorghe Ciuhandu si ale udemeristului Marko Bela, ale caror partide sunt deja afiliate la PPE.

Adevarul: Care sunt criteriile pe care un partid politic trebuie sa le indeplineasca astfel incat sa fie primit in PPE?

Hans-Gert Poettering: Noi primim partidele care au o structura democratica, o pronuntata politica europeana, care cred in economia sociala de piata si intr-o Europa puternica si pacifista, capabila sa satisfaca nevoile cetatenilor europeni. Si care sa poata juca un rol pozitiv in Europa extinsa si in intreaga lume.

Adevarul: Va intereseaza evolutia partidelor care se orienteaza spre doctrina populara si anunta ca se vor alatura PPE?

Hans-Gert Poettering: Noi vom asculta cu foarte mare atentie recomandarile prietenilor nostri din Romania cum sunt liderii PPCD si UDMR. Am aranjat o intalnire a Biroului PPE in Bucuresti, in zilele de 2-3 iunie, cand vom examina situatia politica din Romania, si, desigur, pregatirile pentru alaturarea la Uniunea Europeana.

Adevarul: In opinia dumneavoastra, dupa toate discutiile pe care le-ati avut cu politicienii romani de diferite orientari, care este partidul cu cele mai mari sanse de a fi acceptat in PPE?

Hans-Gert Poettering: Nu sunt in pozitia de a discuta in public punctele tari si punctele slabe ale diferitelor partide politice din Romania. Organismele responsabile in PPE vor examina toate cererile din partea partidelor romanesti pe baza acelorasi criterii obiective si dupa aceea vor lua o decizie pentru fiecare cerere in parte.

Adevarul: Ar trebui sa ne asteptam, cu ocazia summit-ului PPE din 16 iunie, la anunturi deosebite privind afilierea la PPE a noi partide politice din Romania?

Hans-Gert Poettering: Nu. PPE va examina fiecare cerere pe calea obisnuita, ca si statutul si programul fiecarui partid in detaliu. Numai dupa aceea va fi luata o decizie.

Adevarul: Din experienta politica internationala pe care o aveti, cum ati caracteriza schimbarile numelor, doctrinelor si volatilitatea aliantelor politice din Romania?

Hans-Gert Poettering: Romania este inca intr-o perioada de refacere dupa 60 de ani de dictatura comunista. Va lua ceva mai mult timp sa-si revina dupa aceasta experienta dureroasa. Totusi, recentele alegeri din Romania dau un semnal clar ca aceasta schimbare este posibila si ca schimbarea spre mai bine este si ea posibila.

Adevarul: Care ar fi cele mai importante probleme care ar trebui rezolvate de guvernul roman pana la votul din toamna al Parlamentului European asupra Raportului Comisiei Europene?

Hans-Gert Poettering: Problemele pe care trebuie sa le rezolve Guvernul roman sunt bine cunoscute: economia de piata, independenta Justitiei, coruptia in viata publica.

Comisia Europeana trebuie sa examineze progresele si sa alcatuiasca un raport pentru luna noiembrie. Consiliul Ministrilor si Parlamentul European vor vota pe baza acestui raport, pe care il asteptam sa fie obiectiv si corect. Nu vreau sa judec inaintea acestui raport. Guvernul roman actual a facut progrese, dar sunt necesare mult mai multe progrese.