Cei trei ziaristi romani si ghidul lor, rapiti in Irak pe 28 martie, nu au fost niciodata in pericol. Acest lucru socant este sustinut de dr. Isam Rifai, presedintele Uniunii Arabilor din Romania (UAR), una dintre organizatiile care s-au implicat puternic in criza ostaticilor romani.

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohamad Munaf sunt „bine de foarte mult timp", mai spune presedintele UAR. Acesta sustine ca, inca din 29 martie, trimisul Uniunii, Mohamed Iassyn, s-a deplasat in Irak, unde au fost puse in miscare toate „influentele" pe care arabii din Romania le aveau la Bagdad.

In scurt timp, „influentele" au reusit sa ia legatura cu rapitorii. Relatia intre reprezentantii UAR si rapitori se facea prin mai multi indivizi, iar informatiile erau trimise echipei de negociatori a Romaniei.

„Avem acolo influente economice – ca Asociatia de Afaceri Irakiano-Romana – si alte organizatii de acest tip care au influente pe teren in societatea civila si in partidele politice", spune presedintele UAR, care ne-a mai declarat ca, dupa ce au fost contactati rapitorii, s-au mai creat si alte legaturi.

Despre aceste legaturi, presedintele UAR nu a dorit sa faca nici un comentariu.

In urma informatiilor primite de la grupul de rapitori, prin lantul de intermediari, negociatorii au ajuns la concluzia ca jurnalistii romani si ghidul lor sunt tratati bine „si, de aceea, noi am fost optimisti, fiindca stiam de mult timp ca ei nu au patit nimic".

„Dintr-o analiza a informatiilor pe care le aveam de la rapitori am ajuns la concluzia ca romanii si Munaf nu au fost in pericol", mai spune dr. Rifai.

Despre casetele prezentate de „Al-Jazeera", reprezentantul arabilor din Romania spune ca aceasta a fost tactica rapitorilor, iar despre ultimele imagini cu cei trei jurnalisti aflati intr-o stare rea presedintele UAR spune doar ca ..."imaginea era in ceata".

Dr. Rifai sustine ca niciodata nu a avut informatii privind vreo solicitare financiara a rapitorilor si a felicitat autoritatile romane pentru felul in care s-au miscat pe teren.

„Noi am fost optimisti inca din prima zi in care am luat contact cu rapitorii, mai ales ca acestia trebuiau sa faca fata unei serii de presiuni de toate felurile venite din toate directiile", mai spune dr. Rifai.