Iminenta eliberare a ziaristilor romani era cunoscuta cu patru-cinci zile inainte de anuntul facut de Palatul Cotroceni, a declarat pentru „Cotidianul" Shamil Al Abady , inginer in cadrul Primariei Bagdad, unul dintre cei implicati in contactele purtate cu rapitorii celor trei ziaristi.

„Am primit informatia ca vor fi eliberati de la intermediarii prin care stateam in contact cu rapitorii, nu in mod direct. Cred ca stiam de patru-cinci zile, ni s-a spus ca vor fi eliberati, dar nu stiu cum anume si cind".

Unii irakieni din Romania au aflat vestea eliberarii ziaristilor romani inca de simbata seara, cind au fost anuntati de cineva din Bagdad ca stirea a fost data la televizor in Irak.

Mohamed Al-Shok Reda, presedintele Asociatiei Culturale Romano-Irakiene „Mesopotamia", ne-a povestit ca simbata seara se afla intr-o mica adunare a conationalilor sai in Bucuresti, acasa la vicepresedintele asociatiei, Nadir Hasim. „Eram vreo 30 de persoane, la masa, raspinditi in toata casa, care in bucatarie, care in curte.

Pe la ora 21.00, unul dintre noi, care fusese sunat la telefon, a spus: «Taceti din gura!» A ascultat citeva secunde, apoi a tipat: «Ura!!! Au fost eliberati ostaticii!!!» Am tipat toti de fericire". Irakianul care le-a dat vestea fusese sunat de fratele sau din Bagdad. Acesta ii spusese ca tocmai vazuse la televiziunea publica „Al-Irakiya" din Bagdad anuntul eliberarii ostaticilor.

„Ne-a spus ca programul s-a intrerupt brusc, apoi s-a citit doar vestea, fara nici un alt amanunt, dupa care a urmat o emisiune muzicala", a povestit Al-Shok Reda, care a adaugat ca vestea a transformat masa intr-o bucurie generala.

Surse din serviciile secrete romanesti spun, de asemenea, ca se stia despre iminenta eliberarii. „Tocmai de aceea am ramas surprinsi cind presedintele Basescu a vorbit joi seara ca ne putem astepta si la executii, pentru ca stiam ca eliberarea era iminenta", ne-a declarat un ofiter.

In declaratia de aseara, Traian Basescu a explicat ca referirea de joi seara privind posibile executii s-a datorat unei fotografii primite de la rapitori, in care nu aparea deloc Muhammad Munaf, iar Marie-Jeanne Ion era imbracata cu tricoul acestuia. „Asta ne-a facut sa credem ca nu e exclusa o decizie capitala in ceea ce il priveste", a declarat Basescu.

Liviu Avram, Simona Popa, Oana Popescu