Ministrul Economiei, Codrut Seres , a declarat ca va propune Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) sa introduca un abonament mai mic pentru abonatii cu un consum redus de gaze naturale. „I-am sugerat lui Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, ca in transa respectiva sa existe o cota pentru cei care folosesc pina la 500 de metri cubi de gaze pe an.

Acum exista un abonament pentru cei cu consumuri intre zero si 2.500 de metri cubi", a spus Seres.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici platesc un abonament la gazele naturale de 4.500 de lei pe zi, pentru locuintele individuale, si de 12.000 de lei pe zi, pentru asociatiile de locatari. La acesta se adauga pretul gazelor consumate. ANRGN a stabilit sase categorii de consumatori de gaze naturale, atunci cind a calculat valoarea abonamentului.

Insa limitele de consum pentru acelasi abonament sint mult prea generoase, astfel ca un bloc de locuinte alimentat de o centrala proprie pe gaze poate sa fie asimilat unui mic consumator industrial si, ca atare, ambii sa plateasca acelasi abonament.

La fel, nu exista o diferentiere a abonamentului pina la un consum de 2.500 de metri cubi (adica cel care vizeaza populatia), astfel ca cel care are o centrala murala de apartament in bloc si cel care isi incalzeste o vila pot ajunge sa plateasca acelasi abonament, desi consuma cantitati diferite de gaz.•