Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroeder, al carui partid a suferit duminica o infrangere de proportii in alegerile din landul Renania de Nord-Westfalia, a declarat ca vrea ca alegerile generale sa fie devansate cu un an.

Social-democratii au detinut controlul in Renania de Nord-Westfalia timp de 39 de ani.

"Sprijinul politic pentru continuarea reformelor noastre a fost pus sub semnul intrebarii", a declarat dl Schroeder.

Guvernul cancelarului Schroeder nu si-a pierdut doar fieful traditional, dar are in prezent atat de putine mandate in Bundesrat (camera superioata a parlamentului german), incat, dupa cum spune corespondentul BBC la Berlin, capacitatea sa de a guverna activ e diminuata masiv.

Rezultate senzationale

In opinia observatorilor, prestatia electorala a social-democratilor in Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land din Germania, e mult mai slaba decat se anticipa.

Estimarile realizate pe baza sondajelor la iesirea de la urne si prezentate de canalele de televiziune ZDF si ARD au aratat ca Uniunea Crestin-Democrata conduce confortabil, cu 45 la suta din voturi, urmata de social-democrati cu 37,5 la suta.

Numindu-l "un rezultat electoral amar", cancelarul Schroeder a declarat reporterilor: "Consider de datoria mea, in calitate de cancelar al Germaniei, sa il conving pe presedinte [ Horst Koehler]... sa convoace, cat mai curand posibil, alegeri pentru Bundestag [camera inferioara], in mod realist pana in toamna lui 2005."

Lidera crestin-democratilor, Angela Merkel, a declarat, jubiland, ca electoratul i-a acordat partidului ei un "rezultat senzational".

Corespondentul BBC la Berlin spune ca dna Merkel va candida probabil impotriva lui Gerhard Schroeder si s-ar putea sa aiba acum sanse destul de mari sa devina prima femeie-cancelar, in conditiile in care partidul ei are un avans important si in sondajele de opinia la nivel national.

Centru de forta economica

In Renania de Nord-Westfalia au fost asteptati la urne circa 13 milioane de alegatori.

Economia si populatia acestui land sunt mai mari decat multe tari europene, iar produsul sau intern brut e mai mare decat cel la Braziliei ori Rusiei.

Landul include si valea Ruhr-ului, cunoscuta pentru productia sa de carbune si otel.

Dar din cele cinci milioane de someri din Germania, mai bine de un milion locuiesc in Renania de Nord-Westfalia.