Pentru Ion Iliescu a fost un mare soc faptul ca revenirea sa in fruntea PSD nu s-a petrecut. A fost rejectat violent. Geoana si compania si-au indemnat colegii cu aluzie la Ion Iliescu: "Sa nu ne transformam intr-o infirmerie de orgolii ranite". Nu i-au menajat in nici un fel orgoliul, alegand varianta brutala a indepartarii, ceea ce l-a trimis pe Ion Iliescu direct pe patul de spital.

I se parea foarte normal si usor de obtinut ca Adrian Nastase, pe care il lasase mare sef pentru o perioada limitata, sa se dea pur si simplu la o parte si sa-l lase sa se reaseze pe cea mai inalta functie din PSD. Nastase insusi a stiut ca pozitia sa are mandat de patru ani. Poate de aceea nici nu s-a obosit sa intre in concurenta directa cu Iliescu la Congres.

Oricum, fusese perceput drept vioara a doua. Intelegerea dintre Iliescu si Nastase nu s-a fructificat insa din cauza unei "veritabile conjuratii". Pentru asigurarea pozitiilor de control in conducerea partidului, a spus Ion Iliescu.

Dar nu despre asta a fost vorba, ci despre ceea ce a recunoscut biruitorul Mircea Geoana ca i se cere cu insistenta din judete, acum ca a devenit presedinte al PSD: "Incepem sa aparam asa cum se cuvine oamenii din teritoriu care sunt supusi celei mai aprige prigoane politice. Avem o obligatie sa aparam oamenii nostri. Ii vom proteja pe toti!".

Aceste cuvinte confirma faptul ca debarcarea lui Iliescu s-a petrecut sub atenta indrumare a grupurilor de interese, a baronilor locali care controleaza acum PSD.

Unul dintre ei, Dragnea de la Teleorman, a si propus la Consiliul National ca partidul sa faca un plan pentru aparare in fata ofensivei justitiei care sa inceapa prin centralizarea asa-numitelor "acte samavolnice impotriva colegilor nostri pe care vrem sa ne apucam sa-i aparam mai serios!". Propunerea a fost acceptata iar indicatiile despre intocmire distribuite in teritoriu.

Probabil ca Ion Iliescu nici acum nu intelege cum a fost posibil ca Geoana-Nastase-Mitrea sa-i fie preferati. Nu poate pricepe cum s-a lasat infectat cu virusul GNM din moment ce baronii locali, in frunte cu Marian Oprisan, se incununasera la un moment dat in spatele sau. A fost insa doar o mare pacaleala, ca sa-i lase impresia ca nu va avea probleme la Congres.

Iliescu crezuse sincer ca-l vor ajuta pe el. Pana la urma s-a dovedit ca n-au crezut in forta lui Ion Iliescu, au decis ca nu ajunge o singura persoana si au votat trei intr-unul. Acum principala preocupare a devenit nu inlaturarea coruptilor, ci dezlipirea unor etichete si pornirea masinii de lupta impotriva actualei guvernari.

Sa faca adica o opozitie distructiva, de altceva ei nefiind in stare. Este penibil modul in care GNM ajuta la incercarile pesedistilor de a se agata de putere. Un bun exemplu este dat de ceea ce se intampla la TVR si SRR. Pana la reasezarea taberelor nu va fi liniste in PSD.

Din punctul de vedere al democratiei este benefica debarcarea lui Ion Iliescu. Insa cei care au votat PSD au facut-o cu gandul la fondatorul acestui partid. Geoana-Nastase-Mitrea, lideri cu mult mai putina carisma decat fostul presedinte, nu au puterea sa remobilizeze electoratul traditional al PSD si probabil ca nu se asteptau nici sa-l martirizeze pe Ion Iliescu.

Pe altarul comunismului, fireste! Iar ceea e bine pentru democratie se dovedeste a fi rau pentru PSD. Debarcarea lui Ion Iliescu poate fi inceputul sfarsitului fostului partid de guvernamant a carui prioritate nu este acum modernizarea, ci apararea tuturor coruptilor imbogatiti peste noapte sub sigla social-democratiei sarac-cinstitului Iliescu.