In replica la amenintarile cu remanierea, liberalii i-au declarat razboi presedintelui Basescu. Liberalii au inceput sa faca declaratii acuzatoare la adresa lui Basescu, dar despre care sustin ca "nu angajeaza partidul". Pe principiul ca daca nu iese bine respectivii nu au vorbit in numele partidului.

Startul a fost dat de purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, care a declarat: "Eu personal consider ca ar trebui sa incepem discutii in ceea ce priveste retragerea trupelor din Irak si Afganistan si ca trupele romanesti nu au ce sa caute acolo".

Cu toate ca pozitia sa pare mai degraba apropiata de cea a PSD, Eugen Nicolaescu spune ca "declaratia pe care am dat-o, raspunzand unei intrebari a unui post de radio, nu angajeaza partidul, avem dreptul la opinie".

El sustine ca este o tema "nediscutata" la partid, dar care, iata, loveste in chiar unul dintre punctele cheie ale politicii lui Traian Basescu, care este un opozant al retragerii trupelor. "Nu tot ce spun eu angajeaza partidul, din cand in cand am dreptul sa vorbesc in nume personal".

De asemenea, Tineretul Liberal a luat pozitie oficiala fata de criticile lui Basescu la adresa premierului Tariceanu. Sambata la Slatina, la sedinta Delegatiei Permanente a TNL, tinerii liberali l-au acuzat pe presedinte ca face "jocuri politice" si ca este "demagog".

Seful TNL, deputatul Cristian Adomnitei, a declarat ca "tinerii liberali nu sunt de acord cu parerile presedintelui Basescu despre activitatea Guvernului".

"Tragedia romanilor afectati de inundatii nu trebuie sa fie prilej de jocuri politice si demagogie si nu are voie sa fie folosita pentru plata unor polite politice", se arata in rezolutia conducerii tineretului liberal, adoptata sambata la Slatina.

Presedintele Tineretului National Liberal, Cristian Adomnitei, a sustinut ca rezolutia se refera la toate "fortele politice" care au folosit acest eveniment pentru a castiga capital politic.

Insa subiectul central al rezolutiei s-a dovedit a fi Traian Basescu, caruia tinerii liberali i-au reamintit ca "PNL a fost atat in campania electorala, cat si in timplul crizei politice majore generate de drama ostaticilor romani din Irak un partener sincer si loial al presedintelui Traian Basescu.

"Conducerea tineretului liberal isi exprima speranta ca si presedintele Traian Basescu va aprecia la justa valoare actiunea Cabinetului condus de Calin Popescu Tariceanu in fata dezastrului provocat de inundatii si isi va manifesta public aceasta apreciere. "In acest fel domnia sa va raspunde cu aceeasi sinceritate si loialitate unui partener corect si loial".

Justificarea demersului a fost aceea ca "Guvernul si-a facut treaba, nu putem spune ca a actionat ineficient".

"In timpul celor mai mari inundatii din ultimele decenii autoritatile locale si centrale au actionat rapid si eficient, cea mai buna dovada fiind faptul ca viata celor aproape patru mii de sinistrati a fost protejata si cele mai multe din animalele si bunurile din gospodariile afectate au fost salvate".

"Declaratia copiilor nu angajeaza partidul"

Interesant este ca rezolutia a fost adoptata la numai o zi dupa ce la finalul Delegatiei Permanente a partidului liderii partidului afirmasera ca nu pot comenta oficial declaratiile lui Basescu pe motiv ca ar viza relatia presedintelui cu premierul iar Tariceanu nu fusese la sedinta.

Purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu ne-a explicat ca declaratia tineretului liberal nu este o pozitie oficiala a partidului. "Am aflat de aceasta declaratie cand copiii au dat-o publicitatii. Organizatia de tineret este o organizatie autonoma. Mi se pare normal sa se poata exprima fara sa angajeze partidul".