Regizorii Luc si Jean-Pierre Dardenne au primit, simbata, la Cannes, Palme d’Or pentru „L’Enfant" (Copilul). In discursul lor, fratii Dardenne au criticat eticheta sociala care i s-a pus filmului.

Este cel de-al doilea trofeu pe care il obtin fratii Dardenne, dupa „Rosetta", distins in 1999 cu Palme d’Or si Premiul de interpretare feminina pentru Emilie Dequenne. Desi marea batalie se anuntase intre „Broken Flowers" de Jim Jarmusch si „Caché" de Michael Haneke, „L’Enfant" a luat potul cel mare.

Filmul este povestea lui Bruno, un barbat de 20 de ani care traieste din tot felul de hotii si smecherii care ii asigura, lui si iubitei sale de 18 ani, existenta. In momentul in care cei doi devin parinti, Bruno, care nu stie decit sa-si traiasca clipa, are mari probleme in a-si recunoaste paternitatea, preocupat fiind numai de „afacerile" sale.

Critica de specialitate a subliniat latura social-sensibilizatoare a peliculei care a intrunit sufragiile juriului. Din acest motiv, regizorii s-au simtit obligati sa-si apere filmul, dincolo de tematica: „Etichetele nu sint niciodata bune.

Aceasta este problema cu toti realizatorii de filme de arta; trebuie sa ai grja sa nu cazi in manierism, iar noi speram sa reusim asta si sa lasam numai presa sa se hraneasca din etichete ca «social» si altele." Ei au adaugat: „Dedicam acest premiu lui Florence Aubenas si ghidului ei, Hussein Hanoun, care sint in continuare tinuti captivi in Irak".

Jarmusch rateaza iar Palme d’Or

Jim Jarmusch a obtinut al doilea premiu ca importanta dupa Palme d’Or, Marele Premiu, pentru o comedie cu accente romantice care a incintat Cannes-ul, „Broken Flowers". „Flori de gheata" reprezinta a noua participare si al patrulea premiu al americanului la Cannes.

Gurile rele spun ca Jarmusch nu a fost intocmai multumit cu acest premiu, ceea ce l-a determinat sa declare dupa noua participari ca, de fapt, nu crede „in competitii pentru lucrari de arta".

„As vrea sa multumesc acestui juriu atit de neobisnuit si Festivalului care mi-a primit filmele de-a lungul anilor. Este deja o foarte mare onoare sa fiu selectat in competitie. Facem parte din aceeasi familie in care este o onoare sa fiu primit", a adaugat Jim Jarmusch.

Cu o distributie care nu poate sa dea gres, Bill Murray, Sharon Stone, Jessica Lange, „Flori de gheata" este o comedie amara despre „lipsa de comunicare in relatiile dintre femei si barbati," dupa cum explica regizorul.

Haneke, doua distinctii

Regizorul austriac Michael Haneke, o alta prezenta constanta a regalului de pe Croisette, a obtinut Premiul pentru Regie si Premiul Criticii Internationale pentru „Caché", pelicula in care, alaturi de Daniel Auteuil si Juliette Binoche, unul dintre personaje este o misterioasa camera video.

Cu ajutorul ei, un necunoscut il surprinde pe Georges, de profesie critic literar, in ipostaze din ce in ce mai intime, inregistrate pe casete pe care le primeste zilnic. Se simte amenintat, insa politia nu-i poate oferi nici un sprijin, pentru ca pericolul nu este explicit.

Speech-ul regizorului austriac a fost o lunga serie de multumiri: „Multumesc festivalului, multumesc membrilor juriului care mi-au apreciat munca. Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa fac acest film. Incep cu sotia mea, care m-a suportat in tot acest rastimp si care a fost primul meu critic.

Multumesc actorilor mei, care din nefericire nu sint acum aici, tuturor celor care sint sufletul acestui film." Regizorul roman Cristi Puiu a fost distins cu Premiul sectiunii „Un Certain Regard" pentru „Moartea domnului Lazarescu", la concurenta cu pelicule de François Ozon sau Dagur Kari.

Cineastul a explicat ca filmul sau „vorbeste despre o lume in care nu exista iubire pentru aproape, despre cineva care are nevoie de ajutor, dar este ignorat de toti cei din jurul sau. Sa afli adevarul despre o situatie, oricit de banala ar fi aceasta, poate lua o viata intreaga. Povestea dureaza sase ore, dar nu poate fi spusa in timp real".

Premiile la Cannes

• Lungmetraj - Palme d’Or: „L’Enfant", regia Jean-Pierre si Luc Dardenne; Marele Premiu: „Broken Flowers", regia Jim Jarmusch; Premiul pentru cea mai buna interpretare feminina: Hanna Laslo in „Free Zone", regia Amos Gitaï; Premiul pentru cea mai buna interpretare masculina: Tommy Lee Jones in „The Three Burials of Melquiades Estrada", regia Tommy Lee Jones; Premiul pentru regie: Michael

Haneke,

pentru „Caché"

• Scurtmetraj - Palme d’Or: „Podorozhni" (Wayfarers), regia Igor Strembitskyy; Mentiune speciala: „Clara", regia Van Sowerwine; Premiul Un Certain Regard – Fundatia Gan pentru Cinema: „Moartea domnului Lazarescu", regia Cristi Puiu; Premiul Caméra d’Or: „Sulanga Enu Pinisa" („La Terre abandonnée"), regia Vimukthi Jayasundara.

Larisa Ionescu, Sanda Watt