Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, a triumfat vineri seara, la cea de-a 58-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, obtinand premiul "Un Certain Regard". Scenariul spune povestea unui batran care este mutat, in timpul noptii, din spital in spital.

Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Rodica Lazar, Clara Voda, Mimi Branescu, Florin Zamfirescu, Monica Barladeanu sunt cateva nume care au alcatuit distributia filmului ce a adus Romaniei un premiu binemeritat de la Cannes. Distribuitorul francez al filmului lui Cristi Puiu va primi 30.000 de euro din partea Fundatiei GAN, asociata sectiunii "Un Certain Regard".

Lungmetrajul "Moartea Domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, care semneaza atat regia, cat si scenariul peliculei, nu numai ca a fost selectat la Cannes, dar a obtinut si un premiu. Privind in urma cu un an de zile, il vedem pe cineastul roman, castigator al unui Urs de Aur la Berlin, contestand decizia Centrului National al Cinematografiei (CNC) care-i respingea proiectul.

Ba, mai mult, unul dintre membrii juriului ii acorda nota 4 pe linie, la polul opus situandu-se scenariul lui Sergiu Nicolaescu si D.R. Popescu, "15", care primea sase note de 10. Dupa Cannes, filmul lui Cristi Puiu va pleca la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), de la Cluj-Napoca.

Rodica Lazar ne-a marturisit ca toata echipa a simtit o mare bucurie atunci cand a aflat decizia juriului, condus de Alexander Payne, si de-abia asteapta sa sarbatoreasca, imediat ce toti ceilalti actori, impreuna cu regizorul, vor reveni in tara. "Filmul a fost primit foarte bine.

Publicul a reactionat la replici, iar umorul romanesc a prins in randul spectatorilor, chiar daca el era titrat in engleza sau franceza. A fost emotionant", ne-a mai spus Rodica Lazar. Trofeul Palme d'Or a revenit, pentru a doua oara, fratilor Luc si Jean Pierre Dardenne, pentru pelicula "L'enfant".

Tommy Lee Jones a fost distins cu doua premii: pentru interpretare masculina si scenariu ("The Three Burials of Melquiades Estrada"). Premiul pentru interpretare feminina a revenit actritei israeliene Hanna Laslo ("Free Zone", de Amos Gitai).