Contrar Legii 154 / 2004, municipalitatea nu poate achizitiona decat masini din productia autohtona, iar Primaria Iasi a cumparat in leasing patru autoturisme Skoda.

In parcul auto al Primariei municipiului Iasi au intrat, in luna aprilie, patru automobile Skoda Superb, una pentru primar si celelalte trei pentru viceprimari si secretara Consiliului local. Valoarea autoturismelor se ridica la aproape 90 de mii euro.

In opinia prefectului Radu Prisacaru, masinile au fost achizitionate ilegal. Acesta a declarat ca ii atrasese atentia primarului ca „potrivit legii, nu poate achizitiona decat masini de productie autohtona.

Nichita, la randul sau, dupa ce l-a ironizat pe prefect, spunand ca „se bucura ca prefectul a invatat sa citeasca si face diferenta intre marcile de masini", motiveaza: „Nu s-a facut nici o incalcare a legii, deoarece autovehiculele au fost achizitionate in leasing operational.

International leasing, prin intermediul firmei Open Service, a dat masinile, in urma unei licitatii, in folosinta municipalitatii. La sfarsitul operatiunii, adica dupa trei ani, masinile redevin proprietatea Societatii Open Service".

Prefectul sustine insa ca, fie si in leasing, operatiunea este ilegala si, in consecinta, el va cere revocarea hotararii Consiliului municipal prin care s-a aprobat achizitionarea, in caz contrar fiind obligat sa o atace in contencios administrativ.

Mentionam ca Legea 154 / 2004 prevede, la articolul 14, ca institutiile publice, cu exceptia Administratiei Prezidentiale, Parlamentului Romaniei, Curtii Constitutionale, Serviciului de Informatii Externe, Ministerului Afacerilor Externe - pentru activitatea de exterior, Minsterului Administratiei si Internelor - pentru

activitati operative, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza si Directiei Generale de Informatii a Armatei, vor achizitiona autoturisme numai din productia interna.

Cazul de la Primaria Iasiului are cateva precedente. De pilda, la inceputul acestui an, Consiliul judetean Vaslui a cumparat masini de fabricatie externa, iar prefectul Paul Todirica a fost nevoit sa atace in contencios administrativ hotararea in baza careia s-au achizitionat autoturismele.

De altfel, sistemul leasing este, practic, o cumparare cu plata in rate. Este greu de crezut ca o firma iti da patru autoturisme de lux in folosinta - si inca pentru a le utiliza prin gropile din Iasi, Vaslui, Bucuresti sau din alte orase - fara sa platesti.