Comisia Europeana anunta intr-un comunicat ca cererea Romaniei de a primi asistenta in domeniul protectiei civile, in urma inundatiilor care au afectat mii de persoane si au distrus sute de case, a declansat o reactie rapida din partea Centrului de Monitorizare si Informare (MIC) al Comisiei.

Apelul la asistenta a fost lansat de autoritatile romane prin intermediul MIC si al Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Reactiei la Dezastre, centru care apartine NATO.

MIC a alertat imediat autoritatile din domeniul protectiei civile din statele membre, tinand la curent in permanenta NATO si ONU in legatura cu cu eforturile umanitare care se intreprind.

Primele convoaie cu ajutoare europene au sosit sambata si vor fi urmate de altele.

"Acordarea prompta de asistenta in domeniul protectiei civile", a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dima, "este fara indoiala una din cele mai puternice si palpabile manifestari de solidaritate europeana cu cei care cad victima unor dezastre".

Un prim convoi de ajutoare umanitare a sosit in Romania cu generatoare si pompe de mare putere pentru evacuarea apei, venite din Austria si cu echipamente de scufundare din Luxemburg, necesare protectiei civile romane.

In comuncatul de la Comisia Europeana se arata ca Spania, Malta si Finlanda se pregatesc sa trimita si ele pompe si generatoare.

Ploile torentiale din ultima vreme din vestul tarii au distrus, potrivit celui mai recent bilant, peste 2000 de case si au afectat 160.000 de hectare de teren agricol.