Presedintele Basescu a anuntat ca cei trei cetateni romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, precum si calauza lor, Mohammad Munaf, luati ostateci in Irak, au fost predati sub autoritatea Ambasadei Romaniei de la Bagdad.

Dl Basescu a mai spus ca a fost o operatiune executata "suta la suta de serviciile de informatii ale statului roman".

Marie Jeanne Ion, reporter si Sorin Miscoci, cameraman, ambii la postul de televiziune Prima TV, impreuna cu Ovidiu Ohanesian, ziarist la cotidianul Romania Libera, au fost rapiti pe 28 martie la Bagdad, impreuna cu calauza lor, cetateanul american de origine irakiana Mohammad Munaf.

Romania, a precizat presedintele, nu a facut nici o concesie de politica externa, "prezenta si viitoare" si nu a platit nici o rascumparare pentru a asigura eliberarea ziaristilor.

Dupa ce a anuntat ca autoritatile romane au preluat custodia ostaticilor, presedintele Traian Basescu a tinut sa multumeasca familiilor ostaticilor pentru "decenta si eleganta comportamentului lor public", care a asigurat linistea celor care au avut misiunea de a-i elibera pe cei rapiti.

De asemenea, seful statului a adus multumiri si serviciilor de informatii ale statului roman, spunand ca a fost o operatiune executata de aceste servicii, " intr-o excelenta colaborare intre Serviciul de Informatii Externe, Serviciul Roman de Informatii si Directia de Informatii a Armatei".

Dl Basescu a multumit si grupului antitero deplasat la Bagdad si militarilor de la Talil, care vor asigura securitatea celor eliberati, pe timpul intoarcerii in tara.

Presedintele Basescu a adaugat la lista celor care au primit multumiri pe procurorul si anchetatorii care si-au indeplinit misiunea in colaborare cu Ministerul de Interne al Irakului, in investigarea rapirii si detinerii celor trei cetateni romani si a celui american.

Nu in ultimul rand, seful statului a multumit presei pentru "atitudinea ponderata", dar si comentatorilor politici care au inteles sa sprijine demersul autoritatilor, neimpiedicandu-l prin "crearea de imagini deformate".

Cei patru ostateci eliberati vor sosi maine in Romania. Un avion de transport militar de tip Hercules a plecat duminica la ora 16,30 din Bucuresti si va sosi la Bagdad la ora 22 ora locala.

Tinand cont de riscul pe care il prezinta deplasarea pe timp de noapte la Bagdad, s-a luat decizia ca abia luni cei patru sa fie transportati sub escorta grupului antitero roman si cu sprijinul aliatilor americani, la aeroportul din Bagdad.

Drept raspuns la ceea ce Traian Basescu a numit, "unele acuzatii din ultima vreme", presedintele a precizat ca trebuia sa conduca personal celula de criza, ca sef al serviciilor de informatii.

La finalul declaratiei de presa, presedintele Basescu a mai spus ca la audierea celor arestati in legatura cu rapirea, arestari facute de politia irakiana, au fost prezenti si procurori romani pentru ca aceste declaratii sa poata fi folosite de instantele romanesti.

Seful statului a facut un apel la retinere din partea presei in urmatoarele doua saptamani, "pentru a nu pune in pericol viata celor care au contribuit la eliberarea ostaticilor".

Traian Basescu a mai spus ca dupa ce totul se va incheia cu bine, va tine o conferinta de presa in care va face publice informatiile "care pot fi facute publice".

Primele reactii

"Sunt toti patru sunt teferi si nevatamati", declarase anterior purtatoarea de cuvant a Presedintiei, Adriana Saftoiu, "si vor fi adusi in tara in cel mai scurt timp".

"Vom informa opinia publica si institutiile media cu privire la momentul sosirii in tara", a mai declarat purtatoarea de cuvant a Presedintiei Romaniei.

Tatal lui Marie Jeanne Ion, senatorul PSD Vasile Ion a declarat la BBC ca a primit vestea cu cateva minute inainte de difuzarea comunicatului oficial de la Presedintie.

"Ne-a sunat presedintele Romaniei, dl Traian Basescu, si ne-a spus ca sunt recuperati si ca sunt in siguranta. Traim o bucurie imensa, o bucurie care probabil ca se va implini in totalitate atunci cand vor fi acasa pe pamant romanesc si-i vom putea imbratisa."

"Dumnezeu l-a ajutat sa scape; am scapat din cosmarul asta", spus mama lui Sorin Miscoci, Elena Miscoci, iar sora lui Ovidiu Ohanesian, Anne Marie a declarat: "Am crezut ca o sa lesin de fericire cand am fost anuntata ca cei patru au fost eliberati."

Intr-un comunicat al presedintiei dat publicitatii duminica la amiaza, se spunea ca cetatenii romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, precum si cetateanul american de origine irakiana, Mohammad Munaf se afla de la ora 13,44 ora Romaniei, sub controlul autoritatilor romane.

Cei patru au fost luati ostatici pe 28 martie, la Bagdad, iar rapitorii cerusera, prin intermediul unei casete video in care apareau jurnalistii, retragerea celor 800 de soldati romani din Irak.

Raspunsul presedintelui Traian Basescu a fost ca politica externa nu va fi negociata, dar ca se vor face toate eforturile pentru eliberarea ostaticilor.

Autoritatile romane au facut apel la mai multe organizatii islamice pentru a ajuta la eliberarea jurnalistilor, iar sambata cinci reprezentanti ai Ligii Culturale islamice din Romania s-au deplasat la Bagdad pentru acelasi lucru.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a salutat intr-un comunicat eliberarea jurnalistilor, la care ar fi contribuit, pe langa autoritati, societatea civila, mass- media, comunitatea musulmana din Romania.

Mircea Geoana considera ca modul in care a fost gestionata criza ostaticilor ar trebui sa fie evaluat de toti factorii politici.