Exista golanie si in marile case occidentale, citeodata altoita chiar pe prostie.

Sperind sa pulverizeze mitul dictatorului, tabloidul britanic „The Sun" a publicat pe coperta o fotografie cu Saddam Hussein in chiloti tetra, spalindu-si pantalonii de puscarias intr-un lighean.

Incercind sa-l ridiculizeze, faptasii au dat cu oistea in gard, caci pe cit de sinistri erau Saddamii imbracati in bronz care scrutau Bagdadul de pe papainoagele lor uriase, pe atit de uman arata golasul tatuc, aplecat ca o gospodina deasupra ligheanului.

Umilirea in inchisoare a prizonierilor de razboi pare sa fi devenit sportul si distractia de baza a soldatului american, caruia guma de mestecat nu-i mai ostoieste plictisul traditional.

Pina si presedintele Hamid Karzai, care a fost infipt in functie ca zambila-n brinza chiar de strategii Casei Albe, a dat cu caciula-i cirliontata de pamint, indignat de stilul in care baietii domnului Bush, dupa modelul armatei sovietice eliberatoare, dau buzna in casele oamenilor, scuipindu-le in pilaf, punindu-le copiii pe burta

cu miinile la cap si perchezitionindu-le, fara jena, salvarii doamnelor afgane.

Un rapitor islamic ar avea de invatat de la profesorii care conduc scolile de tortura americaneasca din celebrele inchisori ce adapostesc prizonieri pakistanezi, sauditi, afgani sau irakieni.

Tortura din secolul 21, ala pe care Malraux il visa religios, nu mai are aerul sacerdotal al Evului mediu, ci, datorita imaginatiei bolnave a unor militari flegmatici, pare sa fi facut un salt calitativ fata de cea practicata de preotii Inchizitiei.

Tortura axei Wasghinton-Londra, pe care se plimba surizator presedintele nostru ca pe bulevard, a devenit tortura chici, tortura sexy, tortura parodica, tortura sorcova-vesela, in urma careia victima uita cum o cheama, din ce tara e si din ce regn face parte.

Dupa ce dl.

Iliescu a cochetat in primii ani ai capitalismului multilateral dezvoltat cu modelul suedez, care a fost pus in aplicare sub forma unei spagi babane la care au pus botul fara complexe ideologice si pesedisti si taranisti si liberali, acum Traian Basescu s-a lipit precum cocosatul de gard de modelul american, simtindu-se el

insusi alcatuit dintr-un aluat nemaivazut, 10% Fred Astaire si 90% Rambo.

Speram, totusi, ca, odata cu intoarcerea jurnalistilor romini care, Slava Domnului, arata, cel putin la prima vedere, teferi si nestigmatizati de aura infernului, domnul presedinte sa mai cugete o tira, inainte de a pune in aplicare modelul american.

Nu de alta, dar, cotcar cum il stim, parca si domnia sa ar prefera s-o vada pe Suzana in baie decit pe Saddam.