Cancelarul Germaniei, Gerhardt Schroeder, a anuntat ca doreste convocarea in toamna a unor alegeri generale anticipate la nivel federal, in urma infrangerii Partidului Social Democrat (SPD) in alegerile de duminica din cel mai populat land, Renania de Nord Westfalia.

Angela Merkel, lidera Partidului Crestin Democrat (CDU), invingatorul scrutinului, a calificat rezultatul drept senzational.

SPD, partid aflat la putere din 1966 in Renania de Nord Wesrfalia, a obtinut doar 37,1 la suta din voturi, fata de 44,8% cat a inregistrat CDU.

Renania de Nord Westfalia, cel mai industrializat stat german si un fief traditional al SPD, era ultimul guvernat de coalitia dintre Social Democrati si Verzi, aflata la putere din 1998 la nivel federal.

La ora actuala, 11 din cele 16 landuri au in fruntea lor un Crestin Democrat, fapt reflectat si in in camera superioara a Parlamentului Germaniei, Bundesratul.

Aici, CDU, ramura sa din Bavaria, Uniunea Crestin Sociala (CSU) si aliatul mai mic Partidul Liber Democrat (FDP), detin 43 de mandate din 69, cu trei mai putine decat majoritatea de 2/3 care ar permite blocajul legislativ complet al camerei inferioare, Bundestagul, unde SDP si Verzii detin o majoritate fragila.

Retorica de stanga a SPD nu a fost de folos

Presedintele SPD, Franz Munterfering, a spus ca electoratul trebuie sa decida: cine guverneaza Germania: Bundestagul, ales direct de popor sau Bundesratul, care reprezinta parlamentele landurilor federale?

Acelasi Munterfering care a provocat o dezbatere publica acum cateva saptamani, cand a calificat investitorii straini drept "un roi de lacuste".

De altfel, retorica SPD a devenit tot mai pronuntat de stanga in ultima vreme.

Dar chiar si in cel mai industrial dintre landuri, o astfel de retorica nu i-a fost de folos. Aici traiesc 1 milion din cei 5 milioane de someri ai Germaniei. Pietele de capital au reactionat foarte favorabil luni la perspectiva unor alegeri anticipate.

Oamenii de afaceri favorizeaza un guvern CDU-CSU-FDP, care ar fi mai dispus sa introduca masuri radicale de flexibilizare a pietii muncii, care sa ajute la reducerea somajului, aflat la cel mai inalt nivel din ultimii 75 de ani.

Cum se ajunge la alegeri anticipate?

In Germania convocarea alegerilor anticipate nu este simpla. Amintirea Republicii de la Weimar cu guvernele care se schimbau dupa cateva luni, deschizand in final usa lui Adolf Hitler, a facut ca actuala Constitutie a Germaniei sa prevada u mecanism greoi de dizolvarea anticipata a Bundestagului.

Ultima astfel de dizolvarea a avut loc in 1983, cand liderul CDU Helmut Kohl, devenit Cancelar in urma schimbarii de alianta a FDP (aflati la putere de 13 ani cu SPD) a cerut un vot de incredere, iar propria sa noua majoritate i-a refuzat-o, netezind calea catre alegeri anticipate.

Constitutia prevede ca in urma unui astfel de vot, Presedintele Germaniei poate convoca, la propunerea Cancelarului federal, in termen de 21 de zile alegeri parlamentare anticipate.

Cine va fi candidatul opozitiei la functia de Cancelar?

Pana acum, CDU a fost condus cu succes de Angela Merkel, iar victoriile din ultima vreme de la nivelul landurilor i-au consolidat reputatia.

Niciodata pana acum unul dintre marile partide nu a fost condus in alegeri de o femeie.

In 2002 opozitia de centru-dreapta l-a avut drept candidat pe liderul CSU si Prim Ministru al Bavariei, Edmund Stoiber.

Acum alianta CDU-CSU va decide pe 30 mai cine va fi candidatul la functia de Cancelar, dar devine din ce in ce mai clar ca Angela Merkel, fiica unui pastor protestant din estul Germaniei, va fi insarcinata cu aceasta responsabilitate.