Prezent la reuniunea BERD de la Belgrad, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a mai lasat putin din tintele ambitioase de atins in acest an, cum ar fi un deficit de cont curent de cel mult 7% din PIB, convenit cu FMI. Nivelul real al acestuia ar putea fi de 7-7,5%, peste tinta initial propusa la 7%, a declarat agentiei Reuters viceguvernatorul.

Nu in ultimul rand Cristian Popa marseaza pe o inflatie de 7% la suta pe acest an.

"Marele nostru risc este sustenabilitatea politicilor (...) Suntem preocupati de gestionarea intrarilor de capital intr-un sens care sa duca la cresterea productivitatii, tinerea sub control a deficitului de cont curent si coborarea inflatiei", a spus Popa, adaugand ca nu exista riscul unei crize a monedei nationale, deoarece deficitul este pe larg acoperit prin investitii straine directe.

Analistii considera ca indeplinirea "premonitiilor" viceguvernatorului depind in buna masura de succesul politicii de atragere a investitiilor straine directe, restructurarea exporturilor si importurilor. Pe termen scurt nu exista riscuri monetare concertizate intr-o puternica devalorizare a leului, dar acestea nu sunt excluse pe termen mediu si lung.

"O sa existe o tendinta de crestere a deficitului de cont curent care urmeaza incetinirii investitiilor straine efectuate in primul trimestru si cresterii deficitului balantei comerciale. Parerea mea este ca Romania are o problema cu structura exporturilor si importurilor", spune analistul Matei Paun.

"Leul s-a apreciat destul de mult, iar aceasta tendinta nu este sustenabila pe termen lung si mediu. Va veni o vreme cand va exista o presiune puternica pe leu in sensul deprecierii". In opinia lui Daniel Daianu, fost ministru de Finante, finantarea deficitului extern nu va fi dificila, urmand sa fie facuta din banii obtinuti din "retetele din privatizari".

Finantarea deficitului ar trebui efectuata din investitii tip green-field si nu vanzari de active ale statului care "nu sunt piese importante", spune Daianu. Banii rezultati din aceste ultime operatiuni ar trebui redirectionati spre restructurarea industriala.

Evolutia deficitului trebuie urmarita cu atentie, adauga analistul citat."Derapajele majore nu ar fi privite cu ochi buni, caci doar de cativa ani am iesit din zodia prabusirilor. Trebuie sa aratam ca putem aduce inflatia la 4-5% in doi ani. Pe de alta parte, cresterea deficitului de cont curent spre limite superioare ar face pietele nervoase sa penalizeze Romania".