Saptamina aceasta, cind presa e preocupata de cei trei jurnalisti eliberati, Guvernul Tariceanu e preocupat sa fete cel mai monstruos act neconstitutional emis vreodata de cind Romania a fost asa-zis eliberata de sub teroarea comunista: momentan el este botezat „Proiectul de modificare a Legii 10/2001".

Cu toate acestea, punem pariu ca nu veti auzi proteste, huiduieli si nu veti vedea oua clocite aruncate in capul lui Tariceanu dinspre tabara Opozitiei. Pentru simplul motiv ca actul respectiv este o continuare perfecta a legilor de orientare pesedista.

|n 1995 si in 2001, majoritarul grup parlamentar al PSD-ului a facut sa fie votate doua legi (Legea 112/1995 si Legea 10/2001) care, in loc sa retrocedeze imobilele nationalizate abuziv de comunisti, consfinteau vinzarea de catre stat a acestora catre chiriasi.

Cui folosea o astfel de lege? Sa facem un scurt exercitiu de logica. Cum bine stiti, comunistii au nationalizat mai ales vile, case somptuoase. Cine a avut dreptul apoi sa stea cu chirie in astfel de imobile? Normal, niste comunisti sadea, care au preferat sa se sacrifice stind in case vechi si spatioase decit sa ocupe un apartament in nou-noutele blocuri-cutii de chibrituri ridicate de ei.

Dupa revolutie, tot ei s-au mai sacrificat o data si au putut cumpara casele nationalizate, ca deh, doar ei erau chiriasii lor. Deci legile imobilelor nationalizate date de PDSR alias PSD au venit manusa vechilor tovarasi. Ca sa le intareasca si mai bine pozitia, Guvernul Tariceanu a conceput de curind „Proiectul de modificare", modificind raul din legea 10/2001 in si mai rau.

Scopul legii 10 a fost sa nu retrocedeze in natura imobilele, ci sa stabileasca masuri reparatorii. Adica in loc sa le dea proprietarilor casele inapoi, sa le dea mai degraba niste tepe, sub forma de actiuni la societatile de stat falimentare. Proiectul Tariceanu nu numai ca sustine metoda masurilor reparatorii, dar o face obligatorie.

Conform articolului 18, lit.d, „masurile reparatorii se stabilesc numai in echivalent cind imobilul a fost instrainat". Deci toate vinzarile dubioase catre chiriasi ramin valabile, statul urmind sa dea despagubiri proprietarilor, veti vedea mai jos in ce mod.

La articolul 19 se stabileste o alta gogomanie, anume ca daca imobilul a facut obiectul unei privatizari, se cuvine ca statul sa dea proprietarilor doar despagubiri in echivalent. La capitolul acesta intra mai ales imobilele care au facut parte din fabricile nationalizate de comunisti si care au fost privatizate de pesedisti.

Ambele articole incalca atit Constitutia Romaniei, cit si articolul 1 din Primul Protocol Aditional la Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului. Constitutia si articolul respectiv stabilesc ca „nimeni nu poate fi expropriat decit pentru o cauza de utilitate publica".

Bun, sa zicem ca nu e grav ca Guvernul Tariceanu propune incalcarea Constitutiei, ca ne-a obisnuit deja Iliescu cu chestia asta. Dar pentru despagubiri se stabileste o metoda complet cretina. Se va forma cica un fond de investitii numit „Proprietatea", la care se vor repartiza actiuni detinute de stat la diverse societati comerciale.

Cei care solicita despagubiri depun dosarul la primariile locale, se face o evaluare a imobilului, dupa care dosarul ajunge la o Comisie Centrala, special constituita, care mai face si ea o evaluare. Comisia Centrala este formata din 7 membri. Acum, omeneste vorbind, la Comisia Centrala se pot verifica circa 5 dosare pe zi.

Verificarea si evaluarea in cazul celor peste 100.000 de dosare le-ar lua membrilor comisiei in jur de 80 de ani. Legea stabileste ca se pot solicita actiuni din Fondul „Proprietatea" in termen de 10 ani. Corect era sa se poata solicita despagubiri timp de 80 de ani.

Alta pacaleala: cine stabileste valoarea actiunilor care sint indesate in fondul „Proprietatea" si de unde se stie ca ele vor acoperi cuantumul despagubirilor, daca evaluarea imobilelor va putea fi gata peste 80 de ani? Pai, se stie ca un astfel de fond a mai fost, chipurile, creat in 1948 si a functionat.

|n legea 119 din 1948 se spunea la capitolul despagubiri: „Statul va acorda despagubiri proprietarilor si actionarilor intreprinderilor nationalizate. |n acest scop se instituie Fondul Industriei Nationalizate… Pentru sumele datorate, FIN va emite obligatiuni pe care le va rascumpara din beneficiul net al intreprinderilor nationalizate".

Deci asa cum corectii comunisti au dat din 1948 actiuni la Fondul Industriei Nationalizate proprietarilor deposedati, la fel va da si Fondul „Proprietatea". Bravo, Taricene, v-ati chinuit sa faceti o noua lege, cind ea era gata facuta de la pasoptistii comunisti. Si inca o data, bravo, Taricene, ca dai o lege buna sa te protejeze si pe tine ca onorabil cumparator de casa nationalizata cum esti.

Alexandru CautiS