Liderii principalelor partide politice din Republica Moldova au criticat planul ucrainean de reglementare transnistreana, prezentat, acum o saptamana, de reprezentantii Kievului.

Ei considera ca planul este prea vag si nu contine prevederi concrete de natura sa puna capat contrabandei pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene si nici sa accelereze retragerea trupelor ruse din Republica Moldova.

Unul din liderii Partidului Comunistilor, de guvernamant, Victor Stepaniuc, considera ca problema transnistreana nu poate fi rezolvata decat in cadrul dreptului international, iar Ucraina trebuie sa demonstreze ca doreste acest lucru si sa faca ordine la frontiera sa cu Republica Moldova.

„Exista dreptul international, potrivit caruia trebuie sa fie respectata numai legislatia Republicii Moldova. Nici un fel de legislatie transnistreana nu exista nicaieri – nici in cadrul intern, si nici in cadrul international nimeni n-o recunoaste.

Atunci, pe ce baza marfurile transnistrene ajung la Iliciovsk? Ce face in timpul acesta vama ucraineana si ce face administratia ucraineana?", spune domnul Stepaniuc.

Acelasi punct de vedere a fost exprimat si de presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, de opozitie, Iurie Rosca.

„Doua mari probleme are pentru moment Republica Moldova: dialogul cu Federatia Rusa pentru onorarea angajamentelor de retragere a armatei si armamentului, iar in ceea ce priveste relatia noastra cu Ucraina, tara vecina si mediator a conflictului transnistrean, principala problema este sa instalam posturile vamale mixte care sa puna capat contrabandei de armament, traficului ilegal de marfuri,

care tranziteaza, si la ora actuala, teritoriul Ucrainei si pleaca din porturile Ucrainei Odesa si Iliciovsk in toate colturile fierbinti ale lumii", spune domnul Rosca.

Iurie Rosca a mai spus ca Republica Moldova asteapta de la administratia de la Kiev o actiune foarte concreta, pe care o cere de ani de zile si pe care o sprijina Statele Unite si Uniunea Europeana – crearea acestor posturi vamale mixte la frontiera moldo-ucraineana.

Planul ucrainean a fost criticat si de catre Serafim Urecheanu, liderul Aliantei „Moldova Noastra", o alta formatiune de opozitie. Chiar daca a formulat mai multe rezerve fata de initiativa ucraineana, Serafim Urecheanu, a pledat pentru reluarea negocierilor dintre Chisinau si Tiraspol, intrerupte in vara anului trecut.

Negocieri pentru reluarea carora au optat anterior si Rusia si Transnistria.

„Alianta Moldova Noastra ramane pe pozitia ca acest conflict trebuie sa fie solutionat in limitele constitutiei Republicii Moldova.

Este bine ca noi asteptam diferite planuri care vin de la vecinii nostri, de la cei care au interese aici in Republica Moldova, dar consideram, totusi, ca ar fi binevenita o reintoarcere la masa de negocieri si cautarea unui plan de depasire a situatiei aici, in interiorul Republicii Moldova", crede Serafim Urecheanu.

Si Tiraspolul s-a declarat nemultumit de planul ucrainean, e adevarat, din alte motive decat Chisinaul. Ministrul Justitiei din republica separatista, Viktor Balala, a declarat, citat de agentia oficiala transnistreana, Olvia-press, ca planul Kievului ar urmari distrugerea Transnistriei ca stat.

In acest context, este greu de crezut ca initiativa ucraineana va reprezenta mai mult decat un prilej de conversatie si de comentarii politice, in cazul in care nu va suporta modificari esentiale.