Proaspat demisionat din PSD, senatorul Ioan Talpes a amenintat ieri ca-i va denunta pe toti membrii PSD care au legaturi cu omul de afaceri sirian Omar Hayssam.

"Este posibil ca diferite persoane din PSD sa aiba legaturi cu Hayssam... Daca cei care sunt obligati sa se pronunte nu o vor face, o voi face eu", i-a amenintat Talpes pe fostii colegi de partid.

In plus, incercand sa se apere de acuzatia ca l-a adus pe Hayssam in partid, senatorul a facut o dezvaluire-soc: "Ion Iliescu si liderii PSD au stiut inca din 2002 de afacerile necurate ale sirianului insa nu a luat nici o masura, preferand sa le acopere!"

In calitatea sa de membru al CSAT, Talpes a avut acces la mai multe note ale SRI care dezvaluiau ilegalitatile lui Hayssam. "In 2002 aveam informatii privind un anumit comportament in zona economica, relatii complexe cu persoane din lumea araba... Existau suspiciuni ca avea legaturi cu oameni banuiti ca au legaturi cu lumea terorista araba", a declarat Talpes.

Potrivit acestuia, informatiile despre Hayssam prevenite de la SRI au fost inaintate Ministerului de Interne, condus in acea perioada de Ioan Rus (caruia ii aplica astfel o lovitura politica).

In mod dubios aceasta institutie nu a demarat nici o ancheta. Dar Rus nu era singur. Secretar de stat era Toma Zaharia, in vreme ce Virgil Ardelean era seful Directiei de Informatii din MAI.

Talpes l-a dat de gol si pe tatucul Iliescu, cel care a stiut tot timpul de afacerile sirianului, insa a tacut malc asa cum a facut cu toti coruptii din PSD. Talpes insa ii ia apararea. "Dl Iliescu stia de legaturile lui Hayssam, dar era dificil ca dl presedinte sa se exprime impotriva unei persoane la care se dadeau de fiecare data solutii ca nu ar fi implicati...

Daca vine de la MI ca nu are legaturi, ce faci?! Mergi pe banuiala SRI... Sunt zeci de banuieli care nu se confirma", a conchis Talpes.

Curios este faptul ca fostul consilier al lui Iliescu incearca voalat sa arunce o mare raspundere in carca lui Ioan Rus, fost ministru de Interne si actual lider al grupului de la Cluj, care l-a indepartat pe Iliescu de sefia PSD.

In acest context nu este exclus ca declaratiile-bomba ale lui Talpes sa faca parte dintr-o strategie bine pusa la punct!

In alta ordine de idei, senatorul a precizat ca el personal nu are nici o legatura cu Hayssam. In cardasie cu acesta se afla insa mai multi membri PSD, pe care Talpes a declarat ca ii stie, dar ca pentru moment nu ii va da in vileag. Nu inainte ca autoritatile sa se pronunte.

Cazul Hayssam i-a adus aminte senatorului si de alti "escroci" care au fost tinuti in brate de conducerea PSD. In speta Gabriel Bivolaru. "Au fost cazuri in care escrocii au reusit sa determine fruntasi PSD (n.r. - printre ei si Adrian Nastase) sa-si exprime solidaritatea cu ei in Parlament."