Conform dosarului pe care Bela Karoly l-a avut la Securitate, publicat de saptaminalul „Fanatik’’, Nadia a fost subiectul unei tentative de rapire la JO de la Montreal.

Olimpiada de la Montreal i-a adus Nadiei Comaneci nu doar faima, ci si pericolul de a fi o tinta a rapitorilor. Conform dosarului pe care antrenorul Bela Karoly il avea la Securitate, publicat de saptaminalul „Fanatik’’, in 1976 si nu numai, fosta gimnasta a fost vizata de teroristi.

"La Montreal, Nadia era sa fie rapita de fapt de catre transfugi romani. Pericolul care plutea in jurul Nadiei este reiterat chiar si trei ani mai tirziu (1979), semn ca ar fi existat, probabil, si alte momente in care gimnasta putea sa cada in mijlocul unui atentat.

Dat fiind valoarea de exceptie a sportivei pe plan international, cu ocazia deplasarilor in strainatate au fost semnalari ca ar sta in atentia unor grupuri teroriste pentru a fi rapita", noteaza saptaminalul „Fanatik’’.

Pazita in spital

Nadia nu a stiut nimic despre pericolul care a planat asupra sa, in urma cu mai bine de 25 de ani. „Noi eram doar niste copii, asa ca nu stiam noi ce se intimpla in culise. Ceva ciudat s-a intimplat la Olimpiada de la Montreal. Am venit cu citeva zile mai devreme acasa. Bela Karoly ne-a anuntat ca plecam a doua zi si asta a fost. Nu ne permiteam sa intrebam de ce graba asta.

In ceea ce priveste Mondialele din 1979 de la Forth Worth, eu am suferit atunci o operatie la mina. In spital eram pazita, dar mi se parea ceva normal. Ma gindeam ca asa s-ar intimpla in cazul oricarei sportive", a declarat Nadia Comaneci.

Intr-un alt document, Bela Karoly o acuza pe Nadia de furt. „In SUA, din automat scotea bani nu stiu cum cu piine. Le-am prins pe ea si pe Teodora la hotel facind treaba asta", povestea Bela Karoly. „Doamne fereste! Exista o masina care sa raspunda la franzela?", a mai spus Nadia.

Adevar sau fictiune?

Desi este convinsa ca si ea a fost o tinta a Securitatii, Nadia nu este interesata sa-si citeasca dosarul. „Intr-un fel, tot ce scrie acolo este fictiune. De unde stiu eu ca ce apare acolo este adevarat? Multi dintre cei care se regasesc in dosar nici nu mai exista. Stiam ca sintem vizati de securisti tot timpul, dar de unde sa stim noi care sint aceia?", a spus Nadia.