Finala celei de a 50-a editii a Ligii Campionilor se va disputa in aceasta seara, la Istanbul, de la ora 21.45, intre echipa italiana AC Milan si formatia engleza Liverpool.

AC Milan a castigat de sase ori acest trofeu (1963, 1969, 1989, 1990, 1994 si 2003), in timp ce Liverpool a cucerit de patru ori cea mai importanta competitie europeana intercluburi (1977, 1978, 1981 si 1984).

Liga Campionilor a fost castigata de-a lungul istoriei de 21 de echipe, spaniolii de la Real Madrid reusind sa cucereasca de noua ori trofeul. De asemenea, echipele din Spania si Italia detin recordul de trofee pe tari, cu cate 10 succese fiecare.

Echipele AC Milan si Liverpool se afla la prima confruntare directa in cupele europene. Pana in acest moment Milan a disputat 22 de meciuri cu echipe englezesti, reu-sind opt victorii, sapte egaluri si sapte infrangeri. De partea cealalta, Liverpool a jucat 14 partide cu formatii din Italia, din care a castigat cinci, a terminat la egalitate trei si a pierdut sase.

Golgheterul actualei editii a Ligii Campionilor este olandezul Ruud van Nistelrooy (Manchester United), cu opt reusite, find urmat de brazilianul Adriano (Internazionale Milano) si de conationalul sau Roy Makaay (Bayern Munchen), ambii cu cateva sapte goluri.

Cel mai bun marcator al Milanului este ucraineanul Andrei Sevcenko, cu sase reusite, in timp ce golgheterul formatiei Liverpool este spaniolul Luis Garcia, cu cinci reusite.

Capitala Turciei, Istanbul, este pentru prima oara gazda unei finale de cupa europeana si este al 22-lea oras in care se disputa ultimul act al Ligii Campionilor. Cele mai multe finale de Liga Campionilor au fost jucate la Londra - 6, Paris, Bruxelles si Viena - fiecare cu cate 4.

Arbitrul spaniol Manuel Enrique Mejuto Gonzales va conduce la centru finala Ligii Campionilor, care va fi transmisa in direct de Pro TV.