Cea de-a patra editie a Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), se va desfasura la Cluj intre 27 mai si 5 iunie. editia 2005 a festivalului insumeaza un numar record de pelicule programate pe durata celor noua zile: 92 de lungmetraje si peste 40 de scurtmetraje, din 39 de tari.

Festivalul se va deschide pe 27 mai cu productia cinematografica "OldBoy", regia Park Chan-Wook (Marele Premiu al Juriului de la Cannes, 2004) si se va incheia la 4 iunie, cu "Mar adentro" a spaniolului Alejandro Amenabar (Oscar 2005 pentru cel mai bun film strain).

In competitia oficiala sunt 12 filme, intre care si proaspatul premiat la Cannes "Moartea domnului Lazarescu", al lui Cristi Puiu. Trofeul festivalului are valoarea de 4.000 de euro. Se vor acorda mai multe premii.

Organizatorii sustin ca si-au anuntat participarea peste 250 de oaspeti straini si din tara.

In afara de proiectiile propriu-zise, in festival vor avea loc o serie de evenimente speciale: in fiecare zi se vor desfasura work-shop-uri, vernisaje, discutii, lansari, intalniri cu personalitati de marca.

In cadrul festivalului actorul Gheorghe Dinica va primi Premiul de excelenta pentru intreaga activitate cinematografica.

De asemenea, celebra actrita franceza Annie Girardot, in varsta de 74 de ani, care a jucat in peste 150 de filme si considerata o adevarata legenda vie in Franta, va primi un premiu la inchiderea festivalului.

In perioada 6-16 iunie, o selectie din filmele prezentate la TIFF va fi proiectata la Bucuresti, la Sala Elvira Popescu.