Consiliul de coordonare a coalitiei de guvernare discuta miercuri forma finala a celor trei legi de reforma a Justitiei. Acestea urmeaza sa fie apoi aprobate de Guvern, pentru ca in aceasta sesiune legislativa - pana la sfarsitul lunii iunie, executivul sa-si asume raspunderea in Parlament.

Dupa o serie de dezbateri cu magistratii din tara, cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii si cu grupurile parlamentare ale Aliantei PNL-PD, la intalnirea de miercuri, proiectul ministrului Justitiei ar urma sa primeasca acordul politic al liderilor coalitiei.

Printre modificarile care au starnit dispute, este si cea referitoare la numirea Procurorului General si a sefului Parchetului National Anticoruptie, de catre presedintele tarii, la propunerea ministrului justitiei si doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, fapt care a starnit nemultumirea membrilor CSM, care au

acuzat-o pe Monica Macovei ca in acest fel ar permite amestecul politicului in justitie.

Modificari disputate

Dupa o serie de dispute pe aceasta tema, presedintele Asociatiei Magistratilor, Viorica Costiniu, a ajuns la concluzia ca trebuie gasita o solutie la problema ineficientei activitatii unor procurori:

"Suntem de acord ca in atributiile Consiliului Superior al Magistraturii trebuie sa existe acelea care sa conduca la evaluarea activitatii manageriale a sefilor de Parchete. Procurorul General este cel care sa propuna Consiliului Superior al Magistraturii astfel de masuri legate de eficientizare.

Pe de alta parte, am fost de acord ca este firesc sa se prevada dispozitii legale, in urma carora sa se poate face o evaluare a activitatii si in cazul unor deficiente ale acestor activitati manageriale, sa se ia masurile prevazute de lege", a spus doamna Costiniu, presedintele Asociatiei

Magistratilor.

Deja a fost depasit termenul fixat in Planul de actiune anticoruptie, aprobat de Guvern, pentru modificarile celor trei legi ale reformei in justitie, anume cele privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea judecatoreasca si statutul magistratilor.

Modificarile trebuiau facute in aprilie, dar reprezentantii Ministerului le-au explicat oficialilor de la Bruxelles ca nu s-a putut recurge la aprobarea lor prin ordonanta de urgenta si ca a fost aleasa calea asumarii raspunderii Guvernului.