In Romania, angajatii din sectorul ½nanciar-bancar aflati in functii executive au salariile cele mai mari. Sint urmati de cei din industrie, din sectorul IT, precum si din cel al bunurilor de consum.

Recent, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare obtinute de BRD-Société Générale presedintele bancii, Patrick Gelin, a remarcat ca romanii care lucreaza in sistemul bancar autohton solicita venituri comparabile cu cele de la Londra, fara ca performantele lor sa se ridice la standardele occidentale in domeniu.

Spusele lui au fost sustinute, in mare parte, de Panos Manolopoulos, director general al firmei Stanton Chase, specializata in recrutarea de personal pentru conducere.

Acesta a declarat pentru Mediafax ca salariile nete ale unui angajat aflat in functii de top management variaza intre 80 de mii si 200 de mii de euro pe an. La sumele respective, completeaza Manolopoulos, se mai pot adauga si bonusuri, costuri legate de asigurari, intretinere si calatorii.

Compania reprezentata de Manolopoulos a negociat pentru un client un salariu de 220 de mii de euro, insa clientul respectiv nu era de nationalitate romana.

„In principiu, nu exista diferente de salarizare intre expati (persoanele de alta nationalitate, n.r.) si romani, pentru ca firmele care cauta executivi aloca in prealabil un buget in acest scop. In cele din urma, se poate spune insa ca cei din prima categorie sint retribuiti mai bine, pentru ca au cerinte mai ridicate", a afirmat Manolopoulos.

Cauza pentru care managerii autohtoni solicita salarii mai mici, spune reprezentantul Stanton Chase, este nivelul general de salarizare din tara.