Cel mai bine vindut autoturism in 2005 al companiei Renault este modelul Clio. In primele patru luni s-au vindut peste 3.000 de exemplare. Pina la incheierea anului, importatorul spera sa livreze 9.000 de unitati.

Cu Clio, care de putin timp si-a schimbat denumirea comerciala in Renault Symbol, reporterii ziarului „Cotidianul" au facut un drive test. Nu degeaba s-au vindut, de la inceputul anului, cite 25 de masini din marca Clio pe zi. „Symbol ofera cel mai bun raport intre calitate, echipamente si pret, din clasa din care face parte", spun reprezentantii Aliantei Renault-Nissan.

Pretul la Symbol incepe de la 6.957 de euro, cu modelul Pack Authentique, acesta fiind dotat cu un motor de 1,2 litri. Symbol mai are trei modele: Fidji, Authentique si Expresion. Cea mai scumpa varianta este Fidji. Masina este dotata cu motor diesel de 1,5 litri, dezvolta 80 de cai-putere si costa 9.022 de euro, CIP.

Hiena soselelor romanesti

Aceasta asemanare este cea mai potrivita pentru Renault Symbol. De ce? Pentru ca, prin numarul mare de vinzari se poate spune ca umbla pe sosele in haita. Pentru ca „maninca putin", adica are o medie a consumului de 4,7 litri la suta de kilometri. Pentru ca parcurge distante mari pe carosabile bune si mai putin bune cu o usurinta uimitoare.

Pentru ca este mica, ceea ce o face masina ideala intr-un trafic intens cum intilnim in marile orase. Si, nu in ultimul rind, pentru ca nu cunoaste frica, accelerind miriit la „animalele mult mai mari" de pe carosabil, si de multe ori cistigind „lupta".

Si manuala, si automata

Transmisia se realizeaza cu ajutorul cutiilor mecanice in cinci trepte, iar modelul Expression beneficiind si de cutie automata. Pentru siguranta, frinele montate de constructorul francez sint ventilate pe fata, cele de pe spate fiind pe tamburi. Suspensia fata este de tip McPherson cu triunghi inferior si bara anti-ruliu, iar suspensia spate este in forma de H cu brate trase.

Dotari multiple

Din dotarile standard ale modelului, se remarca: aerul conditionat, geamurile electrice, scaune si volan reglabile, inchidere centralizata cu telecomanda si altele.

Pentru siguranta pasagerilor constructorul francez a dotat standard masinile cu ABS, airbag pentru sofer si pasager, imobilizator electronic in caz de accident, iar pentru o mai buna vizibilitate pe timp de noapte, farurile sint dublu optice.