Cartel pe piata cimentului

Amenda de 28,5 milioane euro pentru cartelul cimentului

de     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2005, 0:00


Consiliul Concurentei a decis sanctionarea celor trei producatori de ciment de pe piata romaneasca, Lafarge, Holcim si Carpatcement cu amenzi ce depasesc 27 de milioane de Euro, pentru practici concertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului.

Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 mil Euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.

"Cele mai daunatoare fenomene asupra concurentei le reprezinta intelegerile intre firme sau organizatii profesionale care au ca efect fixarea preturilor, stabilirea nivelului productiei, impartirea pietei. Termenul generic utilizat in acest sens este cel de CARTEL", a precizat Mihai Berinde, Presedintele Consiliului Concurentei.

Dupa o analiza a pietei cimentului si a activitatii celor trei producatori, care s-a intins pe o perioada de mai mult de patru ani, echipa de investigatie a demonstrat ca in perioada 2000 - 2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din Romania.

Amenzile acordate celor trei producatori sunt de 377.237.432.195 lei pentru LAFARGE ROMCIM, 290.044.708.085 lei pentru HOLCIM si de 313.218.312.660 lei pentru CARPATCEMENT.

In stabilirea amenzilor , s-au avut in vedere si circumstantele agravante si atenuante care au condus in final la diferentieri corespunzatoare. Astfel, Lafarge, care a vandut la export sub costuri, fiind nevoita sa recupereze diferentele de pe piata interna, a fost initiatoarea cartelului.

Carpatcement, dupa ce a cumparat fabrica de ciment de la Fieni, singurul producator nealiniat la cartel, a crescut preturile si la aceasta fabrica (cu 38%) consolidand astfel cartelul pe termen lung.
In acest context, totalul amenzilor aplicate de autoritatea de concurenta pe piata cimentului din Romania totalizeaza 1.033.235.854.410 lei (cca.28.553.470 Euro).

Romania a fost avertizata recent de catre comisarul european pentru Concurenta, Nelli Kroes, care a spus ca mai avem foarte multe de facut in acest domeniu.495 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă