Dupa mai multe zile de incertitudini, municipalitatea a aprobat ieri defilarea minoritatilor sexuale prin centrul Capitalei. Chiar daca traseul marsului nu va fi cel solicitat initial de organizatori, bucurestenii vor avea pentru prima data prilejul sa vada o parada la care vor participa peste 200 de homosexuali, paziti indeaproape de aproximativ 100 de jandarmi.

Defilarea va incepe miine, la ora 18.30, in zona fintinilor din Piata Unirii, va continua pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, iar punctul terminus, Parcul Tineretului, va fi atins la ora 19.30. Spre dezamagirea spectatorilor, homosexualii nu vor fi imbracati extravagant. Ei vor purta tricouri inscriptionate cu sloganul "Gay si mindru de asta".

Refuzul anterior al primariei de a autoriza defilarea a fost justificat prin faptul ca simbata seara nu putea fi asigurata siguranta participantilor la mars. Ieri, municipalitatea a revenit asupra deciziei.

Schimbarea cu 180 de grade a atitudinii autoritatilor locale a fost motivata astfel: "Acum stim ca la mars vor participa in jur de 200 de oameni, deci stim exact de citi jandarmi va fi nevoie pentru a le asigura protectia", a spus Nina Dragut, seful Biroului de presa al Primariei Capitalei.

Ea a tinut sa mai precizeze ca decizia municipalitatii nu a fost influentata in nici un fel de pozitia exprimata miercuri de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Seful statului a declarat, intr-o dezbatere, ca neacordarea autorizatiei pentru organizarea marsului este o "eroare" care marcheaza intoarcerea cu 20 de ani in urma a societatii romanesti. Monica Macovei, ministrul justitiei, a avut o pozitie aproape identica vizavi de decizia autoritatilor locale de a interzice marsul.

Aceasta a explicat marti, in Senat, ca "marsul trebuie sa aiba loc, pentru ca este vorba despre o manifestare care promoveaza diversitatea si libertatea de exprimare".

Emotii la jandarmerie

Marsul de simbata ii creeaza colonelului Dumitru Contescu, seful serviciului Ordine Publica din cadrul Jandarmeriei Bucuresti, o multime de emotii. "Cum sa nu-mi fac griji? La primarie s-au strins mai mult de 500 de scrisori de protest si avem semnale cit se poate de negative din partea Noii Drepte si a unor organizatii studentesti", a declarat el.