"Cistigatoarea finalei nu e calificata automat pentru stagiunea urmatoare". Asa suna regulamentul, iar UEFA refuza sa-l modifice pentru Liverpool, care a terminat pe 5 in clasamentul Premier League, imediat sub locurile ce asigura prezenta in C1.

"Regulile erau in vigoare si in 2000, cind Real s-a aflat in aceeasi situatie", a reactionat William Gaillard, directorul de comunicatii al forului continental, la presiunile "cormoranilor".

Federatia spaniola a rezolvat atunci problema alocindu-le madrilenilor locul in Liga ce i s-ar fi cuvenit de drept Zaragozei, a patra clasata la finele sezonului. "E o hotarire delicata, pe care va trebui s-o ia insa federatia engleza", a precizat Gaillard. Verdictul se va da pe 17 iunie, in cadrul unei sedinte a Comitetului Executiv UEFA.

EROUL FINALEI

"O ratare la zece mii de suturi!"

Inger in 2003, in finala de la Manchester, cistigata tot la penaltyuri cu Juventus, dar si demon la Istanbul. Acesta este destinul "Balonului de Aur". Andrei Sevcenko a transformat penaltyul decisiv pe "Old Trafford" si tot el a distrus miercuri ultima speranta a Milanului.

Nu l-a putut bate pe Dudek nici de la 11 metri si nici macar din apropierea liniei portii, in finalul prelungirilor. "De zece mii de ori sa mai am ocazie asta si n-as mai rata. Am tras puternic si probabil asa l-am ajutat", s-a plins atacantul ucrainean.

Cit despre penalty, "Seva" a gasit puterea sa-l felicite dupa meci pe goalkeeperul lui Liverpool: "Nu m-am gindit la nimic cind am executat. Trebuia sa sutez tare. Dudek mi-a ghicit coltul, respingind mingea cu gamba". y Daniel Scorpie

Berlusconi nu-l da afara pe Ancelotti

Socotelile de la Milano ale premierului Silvio Berlusconi nu s-au potrivit cu scenariul de la Istanbul. "Planuisem sa impusc doi iepuri dintr-un foc. Sa ma intilnesc cu omologul meu turc, Erdogan, si sa cistigam trofeul. Dupa golul doi, ma gindeam deja la finala din '89 cu Steaua.

I-am avertizat la pauza pe jucatori sa fie prudenti. Fotbalul seamana cu politica, esti aproape de victorie, dar uneori iti scapa printre degete". Patronul milanez a declarat ca nu-l va schimba pe Ancelotti: "Nu voi demite pe nimeni si va trebui s-o luam de la capat in sezonul viitor.

Ancelotti nu pleaca pentru ca Roma nu-l mai vrea dupa finala de la Istanbul". Si vicepresedintele Galliani l-a sustinut: "Ancelotti va ramine in proportie de 2.738 la suta". y Daniel Scorpie

ARBITRAJ

Italienii il acuza pe Mejuto Gonzalez...

... dar nici englezii nu-l prea lauda

Prestatia brigazii spaniole de arbitri a nemultumit ambele echipe. Cei mai vehementi au fost invinsii, italienii reprosindu-i lui Mejuto Gonzalez si tusierului Martinez Samaniego trei faze. Prima, golul anulat (la 1-0) lui Sevcenko pentru ofsaid.

"Pasa lui Kaka l-a gasit pe ucrainean pe linie cu aparatorul spaniol", sustine "Gazzetta dello Sport". A doua, la golul al treilea al englezilor, cind "tusierul semnalizase un ofsaid in faza premergatoare faultului in careu comis de Gattuso, insa centralul l-a ignorat". Si ultima, lovitura de departajare ratata de Pirlo.

"Dudek avea voie sa se miste doar lateral, nu sa iasa si in fata. Penaltyul trebuia repetat". Liverpool i-a reprosat lui Mejuto Gonzalez ca n-a sanctionat hentul in careu facut de Nesta, pe contraatacul ce a urmat milanezii dublindu-si diferenta. Eroare recunoscuta cu fair-play si de presa italiana.

y Daniel Scorpie

"El, Benitez"

La 45 de ani, managerul lui Liverpool e regele Europei. A reusit imposibilul la pauza. Sa trezeasca o echipa terminata, transformind-o in cistigatoarea Ligii Campionilor

Theodor Jumatate

"El, Rafa Benitez, face visele sa devina realitate. El, Rafa Benitez, e arhitectul miracolului Liverpool. A creat noua dinastie de pe Anfield, intrind in istorie, alaturi de gigantii Shankly si Paisley. A transformat o echipa obisnuita intr-o legenda, conducind-o spre o victorie de o asemenea magnitudine", a scris "Daily Mirror".

Benitez isi aminteste ce s-a intimplat la pauza, in vestiar. Cind scorul era 3-0 pentru Milan si Liverpool parea darimata. "Calmati-va, finala nu s-a incheiat, nu inca! Trebuie sa inscriem, si repede. Vom vedea consecintele, vom vedea cit de mult va fi afectat Milan", le-a spus jucatorilor.

"Nu le-am zis ca vom invinge, dar le-am redat increderea". In acelasi timp, "eram obligat sa iau citeva hotariri dificile pentru a schimba meciul".

Gerrard, capitanul, nu uita: "Benitez a fost decisiv". Managerul l-a scos pe Finnan, fundasul dreapta, apelind la Hamann, mijlocas defensiv. Aceasta a fost mutarea ideala. Apararea, in trei, dar cu doi "inchizatori" in fata, Hamann si Alonso, era mai puternica, iar Gerrard avea libertate totala.

Dintr-o data, Liverpool nu mai era echipa prudenta de la inceput, ci o masina de atac, capabila sa marcheze 3 goluri in sapte minute. Si sa cistige Liga Campionilor. Datorita lui Benitez.

Dupa prelungiri, Carragher a venit linga Dudek. I-a dat un sfat: "Aminteste-ti de Grobbelaar si de picioarele lui de cauciuc din '84!". Polonezul n-a stat pe ginduri. A facut orice la penaltyuri sa-si scoata din sarite adversarii. A fost un clovn.

A dansat pe linia portii, a topait dintr-un colt in altul, si-a rotit miinile de parca se pregatea sa-si ia zborul, si-a inmuiat genunchii, a iesit cel putin un metru din poarta la sutul lui Pirlo. In final, si-a atins scopul. A aparat doua lovituri si l-a speriat pe Serginho, care a tras peste.

In fata giumbuslucurilor lui Grobbelaar, Graziani si Conti, de la AS Roma, ratasera in finala din 1984, cistigata cu 4-2 la penaltyuri de Liverpool. Cui dedica Dudek trofeul? "Papei Ioan Paul al II-lea. El m-a inspirat". y Theodor Jumatate

"Nici Brazilia 1970 n-ar fi intors de la 0-3"

Diego Armando Maradona

"La 3-0 pentru Milan, ma gindeam ca vom sfirsi intr-un cor de fluieraturi. Acum ma simt de parca as fi pe acoperisul lumii"

Steven Gerrard, cel mai bun jucator al finalei

"E teribil de digerat si imposibil de explicat ce simt eu acum"

Hernan Crespo, autorul a doua dintre golurile Milanului

TURCII SE LAUDA

"Cele mai importante civilizatii din lume au aparut pe aceste paminturi. Cele mai importante razboaie si evenimente istorice au avut loc aici si cea mai buna finala a Ligii s-a disputat tot pe aceste paminturi. Thank you, Liverpool...Grazie, Milan"

Cotidianul "Sabah"

PRESA

"Cosmar milanez. De la 3-0 la 3-3, apoi Dudek si loviturile de departajare au parafat farsa secolului"

Gazzetta dello Sport

"Spre iad si inapoi. Fanii au innebunit aseara, trecind de la agonie la extaz"

Daily Mirror

Impresionat de Maldini

Adrian Mutu a vazut finala Ligii Campionilor in apartamentul sau din centrul orasului Torino, impreuna cu citiva apropiati. Un prieten al jucatorului a povestit ca "lui Adrian i-a placut jocul. Nu s-a miscat din fotoliu pina la final. La pauza a zis: <>.

Aproape ca avea curajul sa parieze pe un scor egal dupa 90 de minute". Inaintea inceperii loviturilor de departajare, fotbalistul cu numarul 30 de la Juventus a tras o concluzie: "Maldini mi s-a parut fantastic.

Ati vazut citi dintre jucatorii mult mai tineri ca el au acuzat crampe musculare? Dupa 130 de minute de joc, Maldini, la 37 de ani, era proaspat. Bravo lui!", le-a spus Adrian prietenilor sai.

Codrea: "Milan a avut ghinion"

Internationalul lui AC Torino, Paul Codrea, a fost unul dintre cei mai suparati romani dupa finalul meciului dintre Milan si Liverpool. El a vazut partida impreuna cu un coleg de echipa, intr-un bar din centrul orasului Torino. La fiecare gol al italienilor a gesticulat si s-a manifestat exact ca un suporter.

"Sint suparat! Tin cu Milan de cind juca la ei Cosmin Contra. Imi pare rau! Milan a avut ghinion. Sper ca la anul sa se revanseze fata de mine baietii lui Ancelotti", a comentat el.

Intrebat ce parere are de blaturile care curg pe banda rulanta in fotbalul romanesc, el a afirmat: "Toate astea se intimpla din cauza conducatorilor din fotbal. E o vorba: pestele de la cap se impute!".