Taranii vor avea de platit dari majorate incepand cu 1 ianuarie 2006. Conform proiectului Legii proprietatii, noile impozite pe terenurile agricole si padurile din extravilan vor creste in medie cu 10 euro/hectar. Nu scap de taxare nici proprietarii de terenuri cu vegetatie forestiera, care nu aduc nici un profit pentru ca nu pot fi valorificate nici ca padure, nici ca teren arabil.

Pasunile, amenajarile piscicole si terenurile pe care se afla diverse constructii vor fi si ele impozitate. Pentru ca au ratat ocazia majorarii impozitului agricol in momentul adoptarii noului Cod Fiscal, oficialii de la Palatul Victoria vor sa profite de adoptarea pachetului legilor proprietatii pentru a realiza ceea ce si-au propus inca de la inceputul anului.

Aceasta masura apare ca o solutie pentru impozitarea tuturor formelor de proprietate din Romania. Noile legi ale proprietatii vor da posibilitatea batranilor sa isi vanda sau sa isi arendeze terenul in schimbul unei rente viagere de 100 euro/an, respectiv 50 euro/an. Problema este ca taranii nu vor putea sa plateasca taxele pregatite de autoritati.

Pentru multi dintre ei, chiar si actualul impozit de 11.000 lei/hectar este greu de achitat. Potrivit sursei din Ministerul Agriculturii, pentru un hectar de padure impozitul va fi de 350.000 lei. Aceeasi suma va trebui platita si pentru un hectar cu vegetatie forestiera. Terenurile cu amenajari piscicole sunt impozitate - 240.000 lei/ha, iar cele cu constructii - 220.000 lei/ha.

Daca pentru terenurile amenajate cu constructii taxa este fixa, pentru celelalte categorii de terenuri sumele variaza in functie de cinci criterii de clasificare. Astfel, proprietarii de livezi si vita de vie vor plati impozite cuprinse intre 280.000 lei si 600.000 lei/hectar. Pentru un hectar de teren arabil, taxele variaza intre 200.000 lei si 360.000 lei.