Parchetul a comunicat ieri oficial: Omar Hayssam si Mohammad Munaf au organizat rapirea jurnalistilor. Tatal lui Marie-Jeanne are dubii daca sirianul poate fi numit prieten, dar se si fereste sa-l acuze.

Vestea ca Omar Hayssam a primit un alt mandat de arest preventiv, intr-un nou dosar, pentru rapire, l-a surprins ieri pe senatorul Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne, care nu citise presa si se afla cu fiica sa undeva intr-un loc izolat. Initial, Vasile Ion a fost extrem de prudent cind a vorbit despre relatiile sale trecute si viitoare cu Hayssam.

S-a ferit sa-l numeasca „prieten", dar si sa-l acuze direct. „Pentru mine el este o persoana cunoscuta, fara indoiala, dar mi-e greu sa definesc acum acest statut de «prieten»", a spus Ion. A recunoscut ca, la un moment dat, l-a banuit pe sirian ca ar fi vinovat de rapirea celor patru, „dar nu m-am grabit sa trag concluzii pentru ca nu am elemente foarte clare si astept finalizarea anchetei."

Rapirea, pusa la cale din Romania

Intre timp, tot ieri, Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a concluzionat ca rapirea a fost planificata in Romania. Procurorii sustin ca Omar Hayssam si Mohammad Munaf au initiat, finantat si coordonat actiunea prin care cei trei ziaristi au fost luati ostatici.

Iar scopul rapirii ar fi fost ca sirianul sa apara ca eliberator al jurnalistilor si astfel sa-si salveze pielea din dosarele penale de natura economica. Aceasta informatie pare sa-l fi luat prin surprindere pe senatorul PSD, desi era vehiculata de aproape doua luni. Tacea si respira greu cind i-am citit comunicatul Parchetului.

„Daca este asa, inseamna ca este foarte grav, a spus el dupa o pauza lunga. Mi-e foarte greu sa inteleg un asemenea comportament, din partea unor oameni cu care n-am avut conflicte niciodata."

Sms-uri intre Magda Ion si Omar Hayssam

In schimb, senatorul ne-a povestit cum, in disperare de cauza, in zilele de dupa rapire s-a sfatuit deseori la telefon cu sirianul.

Hayssam declarase ieri-noapte procurorilor, la audieri, ca dovada bunei sale relatii cu familia Ion a fost si ca, intre momentul rapirii si cel al arestarii sale, el primise un mesaj SMS de la familia lui Marie-Jeanne, in care se spunea: „Chiar sintem ingrijorati pentru tine".

Intr-o prima faza, Vasile Ion a negat ca el sau altcineva din familie ar fi trimis acest mesaj. Apoi a revenit si a spus ca a verificat si, intr-adevar, mesajul fusese trimis de pe telefonul sotiei sale, Magda. „L-a trimis atunci cind s-a internat in spital.

El nu mai raspundea la telefoane, de frica jurnalistilor, si cum el era singura sursa de informare, ii trimiteam mesaje ca sa ne raspunda la telefon. Dupa ce-am trimis acel mesaj, Hayssam ne-a sunat."

Ziaristii, luati pentru o licitatie de zahar

Marturisirile lui Vasile Ion vin dupa ce, joi noaptea, Omar Hayssam a povestit procurorilor ca Munaf s-a deplasat la Bagdad ca sa participe la o licitatie de zahar si ar fi luat ziaristi cu el ca sa „reflecteze activitatile economice" ale acestuia.

Hayssam insusi i-a propus lui Marie-Jeanne Ion sa mearga in Irak, motivatia fiind ca il cunoaste pe senatorul Ion, dar si pentru ca ar fi avut contracte de publicitate cu Prima TV.