Holurile instantelor bucurestene seamana, in aceste zile, cu o sala de bal a fericitilor din Top 300. La Curtea de Apel, Corneliu Iacobov joaca de o luna „Batuta de la Onesti" cu acuzarea, iar cateva usi mai incolo Zaher Iskandarani transpira pe ritmuri de lambada, intr-un dosar in care timbrele false zboara precum confetti.

Mai timid, Ovidiu Tender de-abia acum incepe sa schiteze cativa pasi de vals procedural cu Parchetul. Totusi, vedeta zilei este Dinu Patriciu, care, de mana cu Petromidia, si-a facut, recent, debutul in societatea miliardarilor cu dosare penale la tribunal.

In toate aceste cazuri grele, de evaziune fiscala, inselaciune sau contrabanda, prejudiciile calculate de procurori sunt uriase, de mii si mii de miliarde de lei. Practic, pe holurile darapanate ale acestor instante se plimba o bucata din PIB-ul Romaniei, ascuns bine in mapele de piele neagra ale avocatilor de lux.

Din acest motiv, actiunea procurorilor de a lua la puricat afacerile mai mult sau mai putin dubioase ale atator VIP-uri nu poate fi decat salutata. In plus, in cazul lui Dinu Patriciu, trimiterea unui fruntas liberal in arest poate fi considerata o dovada ca, in Romania, Justitia poate fi independenta.

Dar, tot din acest motiv, daca procurorii nu lucreaza ca la carte in aceste cazuri si actiunile lor nu se incheie cu concluzii clare, pagubele morale si materiale sunt incomparabil mai mari decat intr-un simplu caz de furt de butelii.

Asa cum vaccinul, care e preparat dintr-o proteina ce reproduce structura unui microb, iti imunizeaza corpul impotriva respectivei boli, o mica doza de arest poate imuniza serios baronul politico-economic de la noi impotriva bolilor penale care mai bantuie prin Romania.

Un bun exemplu de VIP vaccinat penal in beciurile Politiei este Trandafirul Gorjului, Nicolae Mischie. Nea Mischie, pe care, vorba cantecului, il stie o Romanie, a fost acuzat de abuz in serviciu dupa ce niste constructori zabauci i-au violat domiciliul si i-au modernizat cu forta vila.

Si Mischie, fost mare sef in PSD, a avut parte de o arestare cu mascati, girofaruri si reflectoare TV, demna de o capetenie Al-Qaida. Dupa aia, la bifarea mandatului de arestare, stupoare, s-a dat la loc comanda.

Acum, procesul merge mai departe, dar Mischie e liber ca pasarea cerului si multi, in judet, au impresia ca fostul presedinte al Consiliului Judetean e un fel de pandur politic care lupta impotriva poterei portocalii a Coalitiei. La fel s-a intamplat cu domnu’ Temesan, seful Bancorex-ului, „banca mileniului trei".

Banca n-a mai apucat mileniul trei, Temesan a facut niste luni de puscarie, apoi si banca, si dosarul fostului director au fost inmormantate la loc linistit, fara procurori si judecatori.

Un caz si mai grav de ancheta facuta ca sa fie este cel al lui Ioan Pop, fostul director al Bancii Transilvania. Pop, declarat candva bancherul anului, a fost arestat, scurt, fara multa vorba si fara multe dovezi puse la dosar.

Omul a fost tinut la zdup doua luni de zile si, dupa aia, a fost eliberat fara ca macar sa fie trimis in judecata. Acum, statul roman e pe cale sa piarda la Strasbourg un proces privind drepturile omului.

In aceste conditii, chiar daca se descopera maine ca Pop a jefuit tezaurul Bancii Nationale, mai are vreun procuror curajul sa-l trimita iar in judecata?

Tocmai de aceea, in aceste cazuri dificile, cu vaste ramificatii politico-economice, acuzarea trebuie sa aiba atat dovezi beton, cat si o strategie bine pusa la punct, in care masura arestarii preventive nu trebuie ceruta usor. Dar lucrurile astea nu se intampla la noi.

Ieri, la pranz, Corneliu Iacobov a parasit arestul, liber ca o porumbita alba maculata putin de niste stropi de motorina si de „calomniile adversarilor politici"...