Dupa lungi tratative, Asociatia Accept a obtinut aprobarea pentru a organiza, intre orele 18:15 si 19:30, un mars pe traseul Piata Unirii – Parcul Tineretului.

PREGATIRI. Florin Buhuceanu, directorul Accept, a promis ca participantii nu se vor imbraca precum la o parada din Occident, unde costunele cu pene si paiete faceau spectacol. Ei vor purta tricouri inscriptionate cu mesaje pacifiste. Paza va fi asigurata de peste 50 de jandarmi, iar la miting si-au anuntat prezenta peste 200 de oameni.

Printre personalitatile care vor iesi in strada alaturi de membrii Accept se numara printesa Briana Caragea, trupa Vita de Vie si reprezentanti ai Agentiei pentru monitorizare a presei, in frunte cu Mircea Toma.

Publicatia virtuala 365 Gay, profilata pe problema exclusiva a respectarii drepturilor homosexualilor, nota ieri ca Primaria Capitalei a acordat "cam fara sa vrea" permisiunea de desfasurare a marsului, doar dupa interventia presedintelui Traian Basescu si a ministrului roman al Justitiei.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a refuzat initial minoritatilor sexuale din Romania dreptul de a organiza, anul acesta, in premiera, GayFest, iar un reprezentant al Politiei bucurestene a amenintat, la radioul public, ca se va folosi de politie pentru a pedepsi participantii la mars daca vor decide sa iasa pe strazi fara permisiunea Primariei, aminteste publicatia. Si Biserica Ortodoxa s-a opus din rasputeri acestei initiative.

MESAJE. In consecinta, sute de mail-uri din toate colturile Europei au inundat casuta postala virtuala a lui Videanu, dar si pe cea a lui Basescu. Activistii pentru drepturile homosexualilor din New York si Washington au amenintat ca vor demonstra la consulatele Romaniei.

In fata avalansei de proteste si probabil realizand ce publicitate negativa inseamna acestea pentru Romania, intr-un moment in care se incearca stabilizarea economiei tarii, scrie publicatia, presedintele Basescu a intervenit pentru acordarea permisiunii de organizare a marsului.

Florin Buhuceanu a amintit ca, in 11 ani de existenta a organizatiei, aceasta este cea mai mare demonstratie de solidaritate cu homosexualii din Romania.