Daca strabati Provincia Kosovo de la un capat la celalalt nu ai sa vezi picior de prostituata. Un neavizat ar putea trage concluzia, pripita de altfel, ca in Kosovo nu exista prostitutie si nici bordeluri. Nimic mai fals. Aici prostitutia e mai mult decat o afacere. Este o adevarata industrie, o sursa imensa de bani negri care umplu buzunarele celor care conduc lumea interlopa locala.

in Peja e greu sa afli cate ceva daca nu ai om in interior. Prin intermediari, am cunoscut un interlop de mana a treia care, odata, a trait din munca "fetitelor". Arber are 22 de ani si a fost "peste" pana acum vreun an si jumatate. si i-a mers.

si-a facut o casa cu trei etaje, dar a pus mobila intr-o singura camera, si-a luat o masina veche de la niste albanezi care fac trafic cu autoturisme furate din Germania si i-a ramas si un cheag cu care a deschis un bufet, asa de fatada, in care nu intra nimeni niciodata.

Poate ca ar mai fi ramas in "meserie", dar "greii", clanurile mafiote care au pus stapanire pe intreaga Provincie Kosovo dupa lupte sangeroase pentru suprematie in care s-au ucis intre ei fara mila, l-au silit sa renunte la tot. "Ca sa raman in viata, trebuia sa le dau toti banii pe care ii scoteau "fetele" mele.

Cand nu am mai facut fata am iesit singur, nu inainte de a le plati locul lasat liber. Vreo cateva mii de euro. Acum fac contrabanda cu mancare", spune albanezul. Arber nu a uitat ce i-au facut mafiotii lui Haradinaj si cei ai lui Musaj, principalele grupari care detin monopolul prostitutiei si al traficului de arme si de aceea s-a decis sa mai "ciripeasca" cate ceva.

"Daca vrei o femeie, te duci la Kalaja, la Kaliqani, la Durimi, la Erga, la Kastrioti Cafe sau la Ura e Gurit. Astea sunt doar cateva baruri de aici, din Peja, care sunt de fapt bordeluri. Mai sunt si altele care sunt inchise mereu, dar daca stii cu cine sa vorbesti, se rezolva. Fetele nu stau pe trotuar sa agate clientii, ca e problema mare cu politia.

si nici nu sunt vazute bine de cei din oras care sunt musulmani. Bei, mananci si fata iti vine la nota de plata. Trebuie doar sa te recomande cineva si pleci cu tarfa in- tr-un loc al lor. Pentru o jumatate de ora in care prostituata face ce vrei tu, platesti intre 50 si 100 de euro. Dar sa stii ca oricum nu face. E marfa urata pe bani multi", povesteste Arber.

Asemenea afaceri sunt foarte greu de depistat pentru ca mafiotii au descoperit o metoda ingenioasa care sa ii tina la adapost. Tinerele - rapite sau cumparate din Rusia, Ucraina, Bulgaria, Moldova si din Romania - sunt angajate cu carte de munca la barurile unde "presteaza".

La un control al politiei in actele restaurantelor apar numai pustoaice de 16 - 19 ani care, chipurile, sunt barmanite, ospatarite, femei de serviciu sau casiere. Angajate cu carte de munca intr-un Kosovo in care, culmea, somajul este undeva intre 50 si 80 la suta.

De fapt, ele ofera placeri trupesti la pret de Occident, conchide Arber, care, la plecare, dupa a patra cafea, nu a uitat ca este un veritabil afacerist si mi-a amintit de cei 20 de euro pe care ii datorez pentru cele doua ore de vorba.